Petíció Obama ellen: elfogadhatatlan az egyházaknak az elnök „kompromisszuma”

Kitekintő – 2012. február 15., szerda | 13:06

Kétszáz tudós, vallási vezető és újságíró írta alá azt a tiltakozást, amely szerint hiába lazított az egyházi intézményeket abortusz és fogamzásgátlás szolgáltatására kötelező törvényen Barack Obama, az még mindig sérti a vallásszabadságot.

A február 14-én kelt levél, melynek címe Elfogadhatatlan, és a Becket Fund for Religious Freedom (Becket Alap a Vallásszabadságért) honlapján tették közzé, a katolikusok, protestánsok, ortodoxok, zsidók és muszlimok nevében figyelmezteti az amerikai elnököt. Aláírói közt több katolikus püspök is szerepel, írja a CNA.

Barack Obama február 10-én jelentette be, írja az ABC News és a Kitekintő, hogy módosítják a január 20-i, széleskörű, éles tiltakozást kiváltó rendelkezést, amely minden munkáltatót, így az egyháziakat is kötelezte arra, hogy hozzájáruljanak alkalmazottaik egészségügyi biztosításához, ami magában foglalja a fogamzásgátlást, sterilizációt és az abortuszt is. Ez a kötelezvény nem vonatkozik a vallásos intézményekre, de azokra igen, amelyek nem csak a fenntartó egyház híveit szolgálják ki, tehát a katolikus iskolákra, kórházakra igen. A rendelkezés ellen tiltakoztak a püspökök egyenként és egységesen is, valamint számos újság és vallásos szervezet. 

A Business Insider hírportálja szerint az amerikai püspökök ilyen nyílt és egységes fellépése egy elnök ellen páratlan esemény az Amerikai Egyesült Államok történetében. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke, aki maga is katolikus, február 8-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a törvényhozás eszközeivel fognak küzdeni a szavai szerint vallásszabadságot eltipró kormányrendelet ellen, amely áthágja az amerikai alkotmányt is. Az EWTN, az amerikai katolikus média szövetsége úgy döntött, beperlik az elnököt. 

A február 10-én, pénteken bejelentett, kompromisszumos elnöki tervezet lehetővé tenné a fogamzásgátláshoz való hozzájutást azoknak az egyházi alkalmazottaknak, akik ezt szeretnék. A javaslat szerint az egyházi kötődésű kórházak és egyetemek nem lennének arra kötelezhetők, hogy a dolgozóik után fizetendő egészségügyi hozzájárulásukba az elveikkel ellentétes szolgáltatásokat is belevegyék. Ehelyett a biztosítótársaságokat utasítanák, hogy mindenféle felár nélkül garantálják azoknak a nőknek a fogamzásgátlás lehetőségét, akik egyházi intézményekben dolgoznak.

A tiltakozó levél aláírói viszont rámutatnak: a tervezet még így is kényszeríti az egyházi intézményeket és alkalmazottaikat, hogy olyan biztosítást vegyenek, amely tartalmazza ugyanazokat a kifogásolt szolgáltatásokat, mivel erre a törvény kötelezi a biztosítókat. Az nem válasz, hogy ezentúl ezekért nem kell pluszban fizetni, vagy hogy a biztosító tájékoztatja a vevőt, hogy mi található a biztosításában.  

Tisztázatlan maradt az is, hogy a biztosítókat hogyan kompenzálják a kieső költségekért, ami így akár a vallásos munkavállalók által fizetett prémiumokból is történhet majd. Az egyházi vezetők azt is kifogásolták, hogy a kormányzat önkényesen határozza meg, hogy mely szervezet tekinthető „elég vallásosnak” ahhoz, hogy mentesüljön a hozzájárulás alól. 

Az aláírók rámutatnak: Obamáék törvénye még mindig sérti a vallásszabadságnak az amerikai alkotmány által biztosított jogát.  A Becket Alap honlapján bárki aláírhatja a törvény ellen tiltakozó petíciót.

A katolikus egyház 625 non-profit kórházat tart fenn az Egyesült Államokban, minden nyolcadik amerikai katolikus intézményben kezelteti magát. Ez a legnagyobb non-profit szektor az amerikai egészségügyben.  Egyetemből, főiskolából 230-at tart fenn az egyház, ezekben 65 ezer professzor dolgozik, és akkor még nem beszéltünk a középiskolákról, általános iskolákról, óvodákról.

Előzmények:
Az amerikai püspökök Obama vallásszabadság-ellenes lépéseiről
Háború Obama és az amerikai püspökök közt

Magyar Kurír

(szg)