Piarista iskolák országos kórustalálkozóját tartották Budapesten

Hazai – 2020. január 18., szombat | 12:50

Január 10. és 12. között rendezték meg a több évtizedes hagyománnyal bíró országos piarista kórustalálkozót, közel háromszázharminc diákkórus-énekes és negyven zenész részvételével a budapesti piarista gimnáziumban és a piarista kápolnában. A találkozó fő célja a közös éneklés és muzsikálás örömének megélése, a kóruskultúra és az ehhez kapcsolódó közösségek építése, hagyományőrzés.

Január 10-én, pénteken délután a rendtartomány diákkórusai adtak önálló koncertet.

Elsőként a budapesti Piarista Gimnázium kisénekkara énekelt, majd az iskola Vörösmarty nevét viselő diákkórusa két férfikarra írt Schumann-kánont adott elő, Melegh Béla karnagy vezényletével. A programot a mosonmagyaróvári piarista iskola énekkara folytatta, Keresztényné Barth Judit vezetésével. A  váci piarista gimnázium nagygimnazistái többek között spirituálékat szólaltattak meg, Horváth Tamás karnagy vezetésével.

Rövid szünet után a nagykanizsai piarista iskola Schola Gregoriana kórusa következett, akik a későbbiekben kiegészültek az iskola Mathia Károly vegyeskarával. A két együttest Ráczné Bella Cecília vezényelte. A program utolsó harmadában a kecskeméti piarista gimnázium karácsonyi énekekre épülő műsorát hallhatták a résztvevők. A kecskeméti énekkar karnagya Fehérvári Gábor.

A kórustalálkozó első napjának végén a Dugonics András Piarista Gimnázium Fábri Géza vezette kórusa és népzenei kamaraműhelye gazdag hangszerelésű előadása következett.

Január 11-én, szombaton szentmise keretében Mozart B-dúr miséje (K. 275) csendült fel, Kenessey László vezényletével, a Patrona Hungariae Gimnázium leánykara (karigazgató: Szőnyiné Lobmayer Margit), a Mosonmagyaróvári Piarista Iskola kórusa (karigazgató: Keresztényné Barth Judit), a Nagykanizsai Piarista Iskola kórusa (karigazgató: Ráczné Bella Cecília), a budapesti Piarista Gimnázium kórusa (karigazgató: Melegh Béla), az Albert Schweitzer Zenekar, valamint a Patrona Hungariae Iskolaközpont zeneiskolájának tanárai előadásában. Szólót énekelt Czabán Angelika (szoprán), Galgóczy Dóra (alt), Boros Sándor (tenor) és Pintér Dömötör (basszus).

A szentmise főcelebránsa Acél Zsolt piarista szerzetes volt.

A koncerteken, liturgiákon kívül a találkozó teret adott egyéb kulturális programoknak is; városnézés, múzeumlátogatás, vetélkedő és táncház tette színesebbé e két napot.

A BONUM TV a piarista kórustalálkozóról készített összefoglalója ITT tekinthető meg.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Szathmáry Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria