Pierbattista Pizzaballa lett a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora

Kitekintő – 2016. június 24., péntek | 18:48

Ferenc pápa június 24-én elfogadta Fouad Twal érsek, jeruzsálemi latin pátriárka kánonjogi szabályok szerinti lemondását, és egyúttal Pierbattista Pizzaballa ferences szerzetest, korábbi szentföldi kusztost nevezte ki a jeruzsálemi latin patriarkátus „sede vacante” apostoli adminisztrátorává.

Az új apostoli adminisztrátort egyúttal érseki rangra is emelte. A sede vacante, vagyis a széküresedés ideje mindaddig tart, amíg a megüresedett helyre az új, végleges kinevezés meg nem történik.

Pierbattista Pizzaballa a bergamói Colognóban született 1965 áprilisában. Tizenegy éves korában belépett a ferencesek bolognai kisszemináriumába, majd 1984-ben, tizenkilenc éves korában kezdte meg noviciátusát a La Verna hegyi ferences kegyhelyen, ahol Szent Ferenc 1224 szeptemberében a szent sebhelyeket megkapta. 1985-ben ideiglenes, majd 1986-ban örökfogadalmat tett. Tanulmányait a római Antonianum rendi főiskoláján végezte. 1990 januárjában először diakónussá, majd szeptemberben pappá szentelték. Még ez év októberében érkezett a szentföldi kusztódiába, ahol a Jeruzsálemi Ferences Biblikus és Régészeti Intézetben folytatta tanulmányait, majd ugyanitt lett a bibliai héber nyelv professzora. A Szentföldi Ferences Kusztódiában 1999. július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján kezdte meg szolgálatát mint a jeruzsálemi Szent Simeon és Szent Anna-kolostor gvardiánja. A héber nyelvű katolikus hívek szolgálatát látta el, mellette 2005 és 2008 között a jeruzsálemi latin pátriárka helyettese volt. 2004-ben választotta meg a ferences választói testület, a definitórium a Szentföld kusztosává, és hatéves mandátuma lejártával 2010-ban újraválasztották, amely szolgálat ez év áprilisában ért véget, amikor a rend Francesco Patton olasz származású ferences szerzetest nevezte ki utódául.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír