Pio atya nyomában – Zarándoklaton vettek részt a veszprémi érsekség dolgozói

Hazai – 2019. július 10., szerda | 12:56

A dél-olaszországi Gargano-hegységben található San Giovanni Rotondo volt a fő úti célja a Veszprémi Főegyházmegye központi hivatalában dolgozók július 1. és 3. között megrendezett zarándoklatának. A programon részt vett Márfi Gyula érsek is.

A zarándoklat első állomása Bari volt, a Szent Miklós-bazilika, ahol a püspök földi maradványait őrzik. A templom közel ezer éve a római katolikus és az ortodox hívek búcsújáróhelye.

San Giovanni Rotondóban az éppen hatvan éve felszentelt új templom kriptájában mutatott be szentmisét Márfi Gyula érsek Mail József gazdasági helynökkel, Takáts István érseki kancellárral és Megyesi Ferenc káplánnal együtt.

A szentmise után a zarándokok megtekintették Pietrelcinai Szent Pio földi életének helyszíneit, a régi kis templomot, az 1950-es években épült új templomot, valamint a kolostort, benne a szent celláját a személyes tárgyaival, valamint a neki címzett levelek ezreivel.

Ezután a 2000-es években épült legújabb, több mint hatezer főt befogadni képes templomot keresték fel a zarándokok, melynek altemplomában Szent Pio nyugszik. Az altemplomba vezető folyosót Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita mozaikjai díszítik, melyek megjelenítik Szent Pio és Assisi Szent Ferenc életének főbb eseményeit. A látogatás a Casa Sollievo della Sofferenzában (Szenvedés Enyhítésének Házában), a Pio atya által adományokból építtetett kórházban ért véget.

Délután a félórányira fekvő Monte Sant’Angelóba vezetett a zarándokok útja, ahol Szent Mihály főangyal barlangja található. A szentély azon a helyen épült, ahol a hagyomány szerint 493-ban Mihály főangyal megjelent a frissen felépült kápolna szentelésére készülő Lőrinc püspöknek, és jelentette neki: ő már fölszentelte a barlangot. Ez az egyetlen nem emberi kéz által fölszentelt kápolna, ezért később mennyei bazilikának is nevezték.

Másnap hajnalban a régi templomban – melynek kórusán Pio atya megkapta a stigmákat – szentmisén vettek részt az érsekség munkatársai, főpásztorukkal együtt. A szentmisében kérték az Urat, hogy őrizze meg a főegyházmegye papjait hivatásukban; hálát adtak a hamarosan nyugdíjba készülő Márfi Gyula érsek szolgálatáért, és imádkoztak leendő főpásztorukért.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria