Pogányok és keresztények a késő antik Rómában

Kultúra – 2012. szeptember 20., csütörtök | 12:29

„In hoc signo vinces” (E jelben győzni fogsz) – Konstantin a kereszt jegyében hódította meg Rómát; e világtörténeti jelentőségű esemény 1700. évfordulója alkalmából, szeptember 20-án és 21-én nemzetközi tudományos konferenciát rendez a Római Magyar Akadémia.

A tudományos találkozóról Sághy Marianne történésszel folytatott stúdióbeszélgetést a Vatikáni Rádió. A konferencián  késő antikvitás neves kutatói, történészek, régészek, irodalmárok és művészettörténészek vitatják meg, hogyan vált Róma klasszikus öröksége kereszténnyé, és mi is történt az „utolsó pogányokkal”. Ez az első konferencia Rómában e témáról.

A „Pogányok és keresztények a késő antik Rómában: hogyan értelmezzük a tényeket?” című konferencia szervezői, Sághy Marianne (Közép-Európai Egyetem, Budapest), Michele R. Salzman (University of California Riverside) és Rita Lizzi Testa (Università di Perugia) arra a kérdésre keresik a választ, hogyan értelmezhető ez a ma különösen aktuálisnak érzett történeti korszak. Konfliktus vagy asszimiláció, kultúrharc vagy inkulturáció jellemezte a Konstantin megtérése utáni periódust?

Forrásaink ellentmondásos képet adnak pogányok és keresztények viszonyáról. Alföldi András 1934-ben még a szembenállást hangsúlyozta a „keresztény” Konstantin és a „pogány” Róma között, Alan Cameron 2010-ben már, mint historiográfiai konstrukciót dobta sutba a „pogány” és „keresztény” kategóriát – ismertette Sághy Marianne.

Az előadók a késő antik Róma vallási metamorfózisának társadalmi kontextusát vizsgálják, széles spektrumban mutatva be az Vrbs krisztianizációját, a lélek mélyén zajló változásoktól a nyílt politikai csatározásokig, vegyes házasságoktól a vegyes temetkezésekig, a keresztény költői propagandától a császári ediktumokig, az elitoktatástól a tömeglázadásokig, a politeista kultuszok továbbélésétől a pogány istenek muzealizációjáig.

A résztvevők közül külön említést érdemel az oxfordi késő antik központ vezetője, Neil McLynn, a Georgetown egyetem klasszika-filológusa, a párizsi Claire Sotinel, Douglas Boin, a bambergi egyetem professzora, Hartwin Brandt, a Brown egyetemen vallástörténetet tanító Nicola Denzey Lewis, a helsinki egyetem kutatója, Maijastina Kahlos és a Missouri egyetem latin tanszékének vezetője, Dennis Trout.

A konferencia angol nyelven zajlik.

Második „felvonására” 2013 márciusában Budapesten, a Közép-Európai Egyetemen és a Pécsi Egyetemen kerül sor, más előadókkal és még szélesebb témakörben – szerepel a Római Magyar Akadémia sajtóközleményében.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír