Pozitív lett Angelo De Donatis bíboros koronavírus-tesztje

Kitekintő – 2020. március 31., kedd | 11:59

Angelo De Donatis bíborost, római helynököt a Gemelli kórházban ápolják március 30. óta.

A bíboros lázas, de azt leszámítva jó állapotban van, kezelését megkezdték. Angelo De Donatis az első bíboros, akit megfertőzött az új típusú koronavírus.

De Donatis bíboros is lecsökkentette a közelmúltban a találkozók és megbeszélések számát a világjárvány terjedésének elkerülése érdekében; a lateráni palota személyzetével és munkatársaival is kevesebbet találkozott. Legközelebbi munkatársait megelőzésként karanténba helyezték. A bíboros hangsúlyozta, nem járt mostanában a Vatikánban, Ferenc pápával kizárólag telefonon beszélt.

„Én is átélem ezt a megpróbáltatást, béke van bennem, és bizakodó vagyok – mondta a bíboros. – Az Úrra bízom magam, és a ti imáitokra, drága római hívek!”

Hozzátette: „Úgy élem meg ezt az időt, mint a Gondviseléstől kapott lehetőséget, hogy osztozzam oly sok fivérem és nővérem szenvedésében. Imáimat értük ajánlom föl, az egész egyházmegye közösségéért, és Róma városának lakóiért.”

Március 11. óta De Donatis bíboros minden este a római Isteni Szeretet-kegyhelyen mutatott be szentmisét, melyet a TV2000, a püspöki konferencia televíziócsatornája közvetített, valamint a római egyházmegye Facebook-oldalán is élőben közvetítették.

Az első szentmisét aznap celebrálta a Mária-kegyhelyen, amikor Ferenc pápa felajánlotta Róma városát, Olaszországot és az egész világot a Szűzanyának. Angelo De Donatis úgy fogalmazott, „az ellenszer, a terápia a jelen pillanat szenvedéseire, ha Istenre bízzuk magunkat. Az Ő kezében vagyunk, és senki sem szakíthat el minket Tőle”.

A katolikus papságot is súlyosan érintette a COVID-19-járvány, Olaszországban különösen sok pap vesztette életét. Múlt héten hunyt el a betegség következtében Angelo Moreschi szalézi püspök, etiópiai apostoli helynök, a járvány első püspök áldozata.

A Szentszék március 31-én, kedden félig leeresztett zászlókkal fejezi ki a gyászt a koronavírus valamennyi olaszországi áldozatáért.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria