Praktikus egészségügyi tanácsok a csíksomlyói zarándokoknak

Külhoni – 2019. május 29., szerda | 15:37

Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatása és a június 8-i pünkösdi búcsú alkalmával zarándoklatra indulóknak néhány praktikus tanáccsal szolgál a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Egység osztályvezető főorvosa, Kacsó Jolán.

A zarándokok vigyenek magukkal legalább fél liter ivóvizet, emellett pedig kalap, esőernyő, esőköpeny legyen mindenkinél. A főorvos kiemelte, nagyon fontos, hogy túracipőben, kényelmes lábbeliben menjenek fel a nyeregbe a zarándokok, nem szandálban, nem magas sarkúban – ezt, illetve ennek következményeit gyakran látják az orvosok a búcsúk alkalmával –, hiszen a nem megfelelő lábbeli, főként, ha eső is lesz, sérülés oka is lehet.

A hosszas gyaloglás, várakozás idejére jó, ha van a hátizsákban egy kis harapnivaló vagy édesség is, nehogy a vércukorszint hirtelen leessen. Aki gyógyszert szed, az reggel, elindulás előtt mindenképpen vegye be azt – tanácsolta a szakember. Nagyon fontos, hogy azok, akik valamilyen krónikus vagy ritka betegségben – például vérzékenységben – szenvednek, ezt írják fel egy papírlapra, amit tegyenek be a pénztárcájukba. Így gond esetén, például, ha eszméletvesztés előfordul, a helyszínen az őt egészségügyi ellátásban részesítők megtudhatják, mire kell odafigyelni.

A pápalátogatás alkalmával az ünnepi esemény helyszínén minden szektorban lesznek egészségügyi ellátással és a betegek kiemelésével megbízott emberek. A szektorba való megérkezés után meg kell nézni, hol van az egészségügyi személyzet, és baj esetén őket kell riasztani. A betegeket a helyszínen is megvizsgálják – mozgó kórházak, több orvosi, egészségügyi csapat lesz a helyszínen –, nagyobb baj esetén pedig kórházba is szállítják őket. Elsősegélynyújtó és egészségügyi ellátást nyújtó csapat a városban és az utak mentén is több helyszínen jelen lesz – mondta el Kacsó Jolán.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a Sürgősségi Betegellátó Egységben, illetve egy, a kórház közelében, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség által felállított sátorban zajlik majd a sürgősségi orvosi ellátás.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria