Pro Urbe díjjal tüntették ki Udvardy György érseket Bátaszéken

Hazai – 2020. szeptember 15., kedd | 18:45

Elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként Bátaszék városa Pro Urbe díjjal tüntette ki Udvardy György veszprémi érseket, pécsi apostoli kormányzót szeptember 11-én, pénteken.

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte Bátaszék városi rangra emelkedésének évfordulóját. A 878 éve fennálló település 25 esztendeje, 1995. július elsején nyert városi rangot. A rendkívüli helyzet miatt szeptember 11–12-én tartották a jeles évfordulót.

Nem volt könnyű élete az itt élőknek, ennek ellenére vagy éppen ezért mindig összefogtak, keményen dolgoztak, és olyan közösséget építettek, amelyre méltán lehetünk büszkék ma is – fogalmazott Bozsolik Róbert polgármester. – Ennek a munkának is köszönhetően a település 1995-ben visszakapta az őt megillető címet, és városi rangra emelkedett. A tárgyak, épületek akkor érnek valamit, ha van egy közösség, amely mindezeket megtölti élettel, lélekkel. Az elmúlt huszonöt évben építettük közösségünket, s erősítettük, kiegészítettük egy új elemmel, a kisvárosi érzéssel – mondta a városvezető.

Udvardy György veszprémi érseket, pécsi apostoli kormányzót Bátaszéket segítő munkájának elismeréseként Pro Urbe díjjal tüntették ki. A főpásztor feladatának tartotta a bátaszéki Nagyboldogasszony-plébániatemplom tornyának felújítását, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a város hitéletének irányításában is.

A díszpolgársággal kitüntetett Bognár Jenő 1983-ban lett Bátaszék tanácselnöke, 1994-től pedig négy alkalommal választották polgármesterré. Vezetésével megkezdődött a település arculatának újraformálása, térségi szerepének erősítése, melynek eredményeként városi rangot kapott.

*

Udvardy György katolikus érsek, apostoli kormányzó díjátadón elhangzott laudációja

Udvardy Györgyöt 1985. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Attól az évtől káplán volt Érsekvadkerten, 1988 és 1990 között plébános Csitáron.

1990-től három éven át Rómában folytatott tanulmányokat. 2003-ig hitoktatási felügyelő volt, ezt követően plébános Budapest-Erzsébetvárosban. 1997 és 2004 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára, docense, mindeközben a társadalmi, oktatási, kulturális szakterület püspöki helynöke volt. 2000-től tanított az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke.

1999-ben pápai kápláni címet kapott, 2003-tól érseki általános helynök és vagyonkezelő volt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

2004. január 24-én marazanae-i címzetes püspökké és esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki Szent II. János Pál pápa. 2004. február 21-én szentelték püspökké Esztergomban.

2011. április 9-én pécsi megyéspüspökké nevezte ki XVI. Benedek pápa. Beiktatása április 25-én, húsvéthétfőn történt. Az egyházmegye 82. püspöke.

2019. július 12-én Ferenc pápa a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Érseki hivatalába a veszprémi Szent Mihály-bazilikában iktatták be 2019. augusztus 31-én. Emellett, utódja beiktatásáig, továbbra is vezeti a Pécsi Egyházmegyét apostoli kormányzóként.

2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Udvardy György pécsi püspökké történő kinevezését követően elkötelezett feladatának tekintette a bátaszéki Nagyboldogasszony-plébániatemplom tornyának felújítását. Neki köszönhető, hogy a torony 2013-ban elvégzett lebontását követően a toronysisak újjáépítése és a homokkő díszek felújítása megtörtént, jelentős egyházi forrásból, állami támogatásból és adakozásból. A teljes felújítás 2014 októberére készült el.

Nagy figyelmet fordított az egyházmegyei épületek felújítására, aminek köszönhetően 2019-ben pályázati forrásból felújították a „molyhos tölgy” tövében álló Orbán-kápolnát is. Ugyancsak pályázati támogatással készült el a templom fűtése, valamint a fiatornyok javítása.

Megyéspüspökként figyelemmel kísérte a hitélet helyi alakulását is. Bátaszék központi plébánia lett: évente a főpásztor szolgáltatta ki a bérmálás szentségét, részt vett a település jelentősebb egyházi eseményein, rendszeres celebránsa volt a bátaszéki virágvasárnapi passióhoz kapcsolódó szentmisének, és részt vett az Orbán-napi gyalogos körmeneten és búcsún.

Udvardy György mindezekkel Bátaszék egyházi életének irányításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Bátaszékért Nonprofit Kft.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria