Püspöki áldás az öttevényi templomon

Hazai – 2020. július 7., kedd | 10:31

Másfél év után ismét szentmisén vehettek részt a hívek az öttevényi katolikus templomban. A belső felújítások végeztével az épületet ünnepi szentmise keretében, Keresztelő Szent János születésének ünnepéről is megemlékezve Veres András győri megyéspüspök áldotta meg június 28-án, a templom búcsúnapján.

Az elnyert állami pályázatok és az egyházmegyei, önkormányzati és magánszemélyek által nyújtott anyagi támogatás mellett a hívek elkötelezett fizikai munkájának köszönhetően újult meg a Keresztelő Szent János-templom belső tere a Győr-Moson-Sopron megyei Öttevényen. A tizenhét hónapos munka az egyházközség híveinek szorosabb összetartását, együttműködését is segítette.

Újrafestették az épület falait és mennyezetét; megújultak az ablakok, az ajtók, a világítás, a padlózat, a padozat és a templom berendezése. A szentélybe visszakerült a Jézus megkeresztelését ábrázoló régi oltárkép, amelynek restaurálása Winkler Zsolt plébános további tervei között szerepel.

A padlóburkolat bontásakor a főhajóban egy kriptára bukkantak. A sírbolt valószínűleg a templom újjáépítésekor, az 1700-as években készült, és az ebben a korban elhunyt lelkipásztorok temetkezési helyéül szolgált. 

Június 28-án, vasárnap a hívek újra beléphettek a megszépült templomba. Ünnepi szentmisében adtak hálát Istennek lelki otthonukért, és köszönetüket fejezték ki az adakozóknak és a munkálatokban résztvevőknek.

A szertartás után agapéval folytatódott az ünneplés a plébániaudvaron.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg: Sallai Regina/Keresztelő Szent János Plébánia

Fotó: Szabó Béla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria