Püspöki áldás a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházra

Hazai – 2019. november 13., szerda | 12:04

November 12-én, hétfőn este ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a felújított Csiky Gergely Színház Kaposvárott.

„Ma este ünnepel a hazai előadóművészet színe-java, ünnepel Kaposvár, a színház városa, s ünnepel a város színháza – mondta köszöntőjében Fülöp Péter igazgató. – Megnyitotta kapuit mintegy hároméves átépítés után a Csiky Gergely Színház. Mikor egy beruházást átadunk, hajlamosak vagyunk a téglára és a malterre, a ledolgozott munkaórákra s a megmozgatott anyagokra koncentrálni. Kissé megfeledkezünk arról, hogy egy épület nem csak építőanyagokból áll. Ez a ház több mint tégla (...) Jelen van benne a lélek, a szenvedély, a hagyomány, a fikció, a valóság, a művészet. Jelen van benne, él és pulzál a társulat, ma estétől pedig újra, s napról napra élményekkel gazdagodhat a néző.”

A szecessziós épület 1911-ben eredetileg nyári színházként épült. Az 1955-ben történt átépítés óta rendelkezik önálló társulattal a Csiky Gergely Színház. 1988-ban a kor igényei szerint bővítették és átépítették az épületet. A művészeti intézmény jelenleg hazánk legkorszerűbb színpadtechnikával felszerelt vidéki színháza; az épület három játszóhellyel várja a látogatókat.

„A színháznak olyan kell lennie, mint a templom! – idézte Schwajda György író, dramaturg, volt színházigazgató szavait Szita Károly kaposvári polgármester. – Igen, templom a színház: a kimondott szó, a magyar szó temploma. Ezért is figyelünk rá oly féltőn, ezért újítjuk meg időről időre, ezért vagyunk képesek rajongani érte.” A városvezető ezüst emlékérmet adott át L. Balogh Krisztina, a város volt főépítésze és Szalai József, a színház műszaki vezetője részére, áldozatos munkájuk elismeréseként.

Varga László megyéspüspök e szavakkal áldotta meg a teátrumot: „Mindenható Istenünk, hálát adunk neked a felújított Csiky Gergely Színházért. Kérünk, áldd meg a tervezőket, a kivitelezőket és a munkásokat, akik felépítették. Hallgasd meg kérésünket, s add, hogy az itt bemutatott darabok csillapítsák a színészek és a nézők igazság utáni szomjúságát, szépség utáni vágyát s a jóságban való gazdagodását. Add, hogy mindazok, akik a kultúrát és a művészetet szolgálják, a világ szebbé tételén munkálkodjanak. Kérjük áldásodat erre az épületre, igazgatójára, a rendezőkre, a színészekre, a táncosokra, a zenészekre, minden itt dolgozóra s az itt kikapcsolódást kereső nézőkre. Távoztass innen minden viszálykodást, durva beszédet, erőszakot és megosztottságot. Oltalmazzák e helyet az egység és a békesség angyalai. Áldd meg, amit teszünk, s hallgasd meg, amit kérünk, Krisztus, a mi Urunk által!”

Az ünnepélyes átadón – melyen Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is részt vett – Csiky Gergely Buborékok című darabját tekinthette meg a közönség.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk, Hegedüs Eszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria