Püspöki áldást kapott a felújított várgesztesi templom

Hazai – 2012. október 2., kedd | 17:39

A templom épp megkezdett felújítási munkálatait szakította meg a januári földrengés, mely során megsérült a kórusnak is helyet adó karzat, szinte minden nyílászárónál és a sekrestyében megrepedtek a falak, megmozdult a födém.

Várgesztes jelenlegi temploma 1872-ben nyitotta meg először kapuit a hívek előtt. 2006-ban kapott új harangot; majd 2008-ban a rendkívül leromlott állapotú tető és torony rekonstrukciója következett 31 millió forintból, 2011-ben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól az egyházközség több mint 12 milliós támogatást nyert el a külső felújításra.

Az éppen megkezdett munkálatokat szakította meg a 4,7-es, január 29-i földrengés, mely során megsérült a kórusnak is helyet adó karzat; szinte minden nyílászárónál és a sekrestyében megrepedtek a falak, megmozdult a födém – állapította meg akkor a helyszínt felkereső Spányi Antal püspök, aki Menoni Gabriella polgármesterrel és Bedy Sándor plébánossal együtt mérte fel a gesztesi templom állapotát 2011 februárjában.

A meglévő bajokat tovább súlyosbította a tavaly nyári újabb, 3,7-es erősségű földmozgás, melynek következtében tovább nőttek a repedések, folyamatosan szakadtak le a vakolatdarabok a falakról, az orgonakarzatot pedig balesetveszély miatt nem használhatták a hívek.

A püspöknek és az egyházközség tagjainak köszönhetően – a pályázaton nyert összeget kiegészítve – teljességében megszépült a gesztesi templom. A nyílászárók cseréje és a külső festés mellett kijavították a földrengés által okozott károkat; belül is új festést kaptak a falak, helyrehozták a sérült freskókat.

Spányi Antal megyéspüspök vasárnap áldotta meg a templomot.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír