Püspökké szentelték Pierbattista Pizzaballát, a jeruzsálemi patriarkátus apostoli adminisztrátorát

2016. szeptember 14. szerda 10:51

Szeptember 10-én az észak-olaszországi Bergamo székesegyházában Leonardo Sandri bíboros püspökké szentelte Pierbattista Pizzaballa ferences szerzetest, akit a pápa június 24-én nevezett ki a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorává, és most címzetes érseki rangra is emelte.

A liturgiát Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa vezette. Koncelebráltak Fouad Twal, Jeruzsálem nyugalmazott latin pátriárkája, Francesco Beschi, Bergamo püspöke, mintegy harminc érsek és püspök, köztük Izrael, Palesztina, Jordánia, Libanon, Kuba, Szingapúr és Kanada apostoli nunciusai. A szentmisén jelen volt az izraeli Akko város görög melkita érseke, Haifa maronita érseke, Arábia és Isztambul apostoli helynöke, továbbá néhány bergamói születésű püspök, egy ökumenikus küldöttség a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka képviseletében Nektariosz érsek vezetésével, illetve a Szentföldi Kusztódia számos ferences szerzetese.

Pizzaballa atya püspöki címerén Jeruzsálem látható, míg mottója a második korintusi levélből vett idézet: „Sufficit tibi gratia mea” (2Kor 12,9), vagyis: „Elég neked az én kegyelmem”.

Homíliájában Sandri bíboros rámutatott: egyetlen eszköz van a kezünkben, csak egyet tehetünk annak érdekében, hogy a keresztények ne vándoroljanak el a Közel-Keletről, illetve ne kényszerítsék őket hazájuk elhagyására „nem világos tervek szerint”. Ez pedig nem más, mint hogy mindig találnunk kell megfelelő – akár ősi, akár új – formákat ahhoz, hogy „kilépő” egyház legyünk, amely szívén viseli a találkozás és a kiengesztelődés előmozdítását.

Így a keresztény közösség, amely azt kéri, hogy őrizzék meg, támogassák és védelmezzék, továbbra is ajándék lesz mindazok számára, akik évszázadok óta a régióban laknak, de a zarándokok és a bevándorló munkások ezrei számára is, akik immár tartósan a térség részét alkotják – hangsúlyozta a bíboros.

Ezt követően Pizzaballa atyára utalva arról beszélt, milyen nagy szüksége van a megbízható reményre, és hozzátette: ehhez járul hozzá mindazoknak a konkrét szolidaritása, akik az egész világon elkötelezik magukat a szentföldi helyi egyházak életének támogatása mellett.

Az új főpásztor huszonhat éven át szolgált a térségben, ahol a megtestesült Ige megismertette velünk Isten kívánságát, az emberiség üdvösségét, ahol az Atya szava elhozta a kinyilatkoztatás teljességét. Nem veszíthetjük el annak a tudatát, hogy ott, a romok alatt, amelyek a bűn, az erőszak, valamint számos ember és világi hatalom rövidlátásának a következményei, továbbra is jelen van az Isten által fakasztott forrás, amely felbuzog a földből, hogy enyhülést nyújtson és megtermékenyítsen: ez maga Jézus jelenléte – fogalmazott a szónok.

A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa megjegyezte, hogy a Szentföldön, és különösen a latin patriarkátus területén sokan szomjazzák az igazságosságot és a békét. Ezek az emberi lét alapvető dimenziói, amelyeket elsőként az egyházon belüli és az egyházak közötti kapcsolatokban kell megteremteni.

Pizzaballa atyához fordulva a bíboros emlékeztetett rá, hogy a jeruzsálemi latin szertartású egyház püspöke a Szentatya nevében és részéről végzi küldetését, vagyis a helyi egyház, valamint a szentföldi katolikus püspökök testületének vezetését. Ez minden bizonnyal nehéz feladat, de örömmel lehet teljesíteni, mivel nem emberi terveinkben, hanem az Úr szavában gyökerezik.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda