Rászorulóknak osztottak meleg ételt a Caritas Catolica önkéntesei Nagyváradon

Külhoni – 2019. február 10., vasárnap | 14:03

A jótékonysághoz nem feltétlenül van szükség hatalmas anyagi forrásokra, néha elég az is, ha néhány jóakaratú ember összeáll, és szabadidejét arra áldozza, hogy másoknak örömet szerezzen. Így tett február 4-én egy maroknyi váradi fiatal is – a Caritas Catolica önkéntesei.

A fiatalok nem voltak restek a vakáció első napján ugyanolyan korán felkelni, mintha iskolába mennének, és fél napjukat arra áldozni, hogy saját kezükkel készítsenek, és rászorulók részére kiosszanak 150 adag gulyáslevest.

A diákok már reggel 8 órakor serénykedtek a konyhán – krumplit pucoltak, zöldséget és húst kockáztak hosszú órákon át, Szigeti Berkeczi Hajnal konyhafőnök irányítása alatt. Volt, aki már gyakorlott mozdulatokkal hámozott, szeletelt, mások akkor ismerkedtek a konyhai munka fortélyaival.

Az önkénteseknek meglehetősen zord idővel kellett szembenézniük, amikor ebédidőben a nagyállomással szemben elkezdték az ételt osztani, de az elégtétel annál nagyobb volt, hiszen a metsző hidegben a rászorulók még hálásabban fogadták a gőzölgő és kiadós gulyáslevest. Az ételből nemcsak az utca embereinek jutott, akik gyakran megfordulnak az állomás környékén, hanem a faluról ingázó munkásoknak, a távolsági buszokra várakozó családoknak, egyedülálló időseknek, betegeknek és bárkinek, akinek jól esett a hidegben egy meleg leves.

„Számomra az önkénteskedés egy nagyszerű dolog. Nagy élmény volt az, hogy új tagokat, új embereket ismerhettem meg. Mindig is szükségét éreztem annak, hogy segítsek másokon; amikor leülök az asztal mellé ebédelni, a meleg lakásban rájövök, hogy más emberek kint fagyoskodva éheznek. A mai világban az emberek elfelejtenek másokról is gondoskodni. Azokról, akiknek annyi sem adatott meg, mint nekünk. Buzdítom az embereket, hogy aki megteheti, segítsen másokon. Egy ember nem tud mindenkin segíteni, de minden ember tud egy valakin. Sokan vannak, akiknek nem jól alakult az életük. A rászorulókat meleg levessel láttuk el. Ez az akció is példa lehet más ember számára. Nekünk fontos, hogy ne csak segítsünk, de mosolyt csaljunk az emberek arcára. És ne érezzék azt, hogy egyedül vannak” – nyilatkozta az akció után Szabó Kinga, a Caritas Catolica önkéntese.


A Karitász egyébként napi rendszerességgel mintegy 80 rászorulónak biztosít meleg ebédet a szervezet szegénykonyháján, az egész év folyamán. A téli időszakban azonban a hétfőihez hasonló nyilvános önkéntes akciókkal is igyekszik minél több embert támogatni, és felhívni a figyelmet a közösség és az összefogás fontosságára a rászorulók megsegítésében. A hétfői akció hozzávalóit a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatása biztosította, amely évtizedek óta támogatja a Caritas Catolica szegényétkeztetési programját.

Szöveg: Szombati-Gille Tamás

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria