Reisner Ferenc, a győri szeminárium rektora a papképzésről és az egyházi közösségek jövőjéről

Nézőpont – 2021. január 24., vasárnap | 12:46

Szerdahelyi Csongor, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő munkatársa a Keresztény közéleti akadémia című műsor január 17-ei adásában Reisner Ferenccel, a Győri Egyházmegye általános püspöki helynökével, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektorával beszélgetett.

Az interjúban szó esett Reisner Ferenc atya hivatásának történetéről, a soproni Szent István Plébánián töltött fiatalkori évekről, a sorkatonai szolgálatról, a győri Szentlélek-templom és az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont építéséről, lelkipásztori állomáshelyeiről, ugyanakkor beszélt a hazai papképzéssel kapcsolatos meglátásairól, tapasztalatairól, illetve a jövő papi generációk képzésében felmerülő kihívásokról is.

Az intézményvezető szólt arról is, hogy a járványhelyzet okozta hátrányokból miként tudtak előnyt teremteni, például az online kurzusok meghirdetésével a szemináriumi növendékek és a hittudományi főiskola világi hallgatói számára, mindezt egy 21. századi igényekre kialakított, megújult intézményi környezetben.

Reisner Ferenc arra is kitért, hogy plébánosként és általános püspöki helynökként egyaránt megtapasztalhatta a világi hívek aktív szerepvállalását az egyházközségi életben; ebben, az Egyház melletti elkötelezettségben és a missziós lelkületű papok szolgálatában látja az egyházi közösségek jövőjét.

A műsor a Magyar Katolikus Rádió oldalán meghallgatható.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria