Robotok is dolgoznak majd a vatikáni patikában

Kitekintő – 2020. január 15., szerda | 17:15

Az új esztendő elején megkezdődött a 145 éves vatikáni gyógyszertár teljes körű felújítása, amely előreláthatóan május végéig tart. A legnagyobb újdonság a teljes egészében robotizált gyógyszerkiadás lesz.

A Via della Postán működő nagy múltú patika átmenetileg a bejáratához közel felállított konténerházban üzemel. A naponta átlagosan kétezer látogatót kiszolgáló vatikáni gyógyszertárban ugyanis január 7-én megkezdték a munkálatokat: megújul a padló, a világítás, a mennyezet. A legnagyobb újdonság pedig a teljesen robotizált gyógyszerkiadás lesz.

Három robot hat csúszdán szállítja majd a negyvenezerféle gyógyszer közül éppen kikért orvosságokat. Ehhez további négy csúszdát helyeznek működésbe az eddigi kettő mellé. A rendszert három Bd Rowa típusú robot működteti majd, amelyek 8 másodperc alatt eljuttatják a gyógyszerészhez a kért orvosságot.

Fabio Ippoliti, a patika ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a renoválás után számítógép által vezérelt virtuális kirakatokat helyeznek el, hogy több hely maradjon a pult mögött, és eltávolítják a fiókos szekrényeket, ahol eddig a gyógyszereket tárolták. Jelentősen csökken az orvosságok keresésére fordított idő, így a szolgáltatás színvonala is emelkedik.

A tervezett átadásig hátralévő öt hónapra türelmet kérnek, hiszen a vatikáni gyógyszertár átmenetileg egy konténerházban üzemel, így a szűkös hely miatt sokan a szabad ég alatt várakoznak a sorukra. A felújítást Vatikán városállam műszaki részlege végzi, és a megújult gyógyszertár megnyitását május végére, június elejére tervezik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria