Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című filmje díjat nyert Argentínában

Kultúra – 2019. szeptember 25., szerda | 15:47

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesús Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Filmfesztiválon – olvasható a rendezvény honlapján, a Jesuscinefest.com oldalon.

Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének animációs festményfilm feldolgozása.

A Légy című alkotásával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét negyven évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el.

A Magyar Média Mecenatúra támogatásával elkészült filmen az eredeti tervekhez képest semmit nem változtattak, „minden kockája ugyanaz, mint amit negyven évvel ezelőtt storyboardként beadtam”. Bár a koncepció az eredeti, a film 21. századi technológiákkal, így 3D-animációval készült, a nyolcezer rajzot digitálisan készítették és színezték. A film egyik célja, hogy Leonardo da Vinci freskójának kritikus állapotára hívja fel a figyelmet.

Az utolsó vacsora forgatókönyvét Rofusz Ferenc a dramaturg Békési Sándorral együtt írta, ők ketten készítették a storyboardot is, az operatőr Polecsák Lajos és Kapitány Iván, a zeneszerző Pacsay Attila volt.

A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

* * *

Rofusz Ferenc legújabb animációját tavaly október 3-án zárt körű vetítésen mutatták be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Andrássy úti székházában, Budapesten.

Az érdeklődők idén június 27-én is megtekinthették azon a művészeti esten, amelyet Mely értetek adatik címmel rendeztek meg a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében  Budapesten, a Párbeszéd Házában. A programban közreműködött Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész, Erdő Péter bíboros pedig a teológia és a filozófia határmezsgyéjén beszélt Isten létéről.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria