Rómába kerül a régi oltár a brnói székesegyházból

Kultúra – 2021. április 13., kedd | 11:45

Április 7-én kezdték meg a csehországi Brno Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában az oltár bontását, amelynek helyébe újat állítanak. Az új oltárt Michal Říčný, Petr Todorov és Magdalena Říčná építészek alkotócsoportja tervezte; céljuk a szentély domináns elemeinek egységesítése. Erről a Cseh Püspöki Konferencia számolt be honlapján.

A székesegyház jelenlegi oltárát 1984 októberében szentelték fel, és most Brno püspöke, Vojtěch Cikrle úgy döntött, hogy a római Pápai Nepomuki Kollégiumban található Nepomuki Szent János-kápolnába helyezi át. Ott ugyanis egy fából faragott és márvány elemekkel díszített oltár áll, ami már nem biztonságos.

A római Pápai Nepomuki Kollégium rektora, Roman Czudek üdvözölte a főpásztor döntését: „A brnói székesegyház oltára jelképesen összekapcsolja a Cseh Köztársaság helyi katolikus egyházát és Rómát. Ennek a kapcsolatnak hosszú története van a szeminaristáknak, papoknak és későbbi püspököknek köszönhetően, akik Csehországban és külföldön is tevékenykedtek. A rektor kiemelte közülük Brno nyugalmazott segédpüspökét, Petr Esterkát, akinek nagy érdeme van abban, hogy honfitársait az Egyesült Államokban is szolgálta.” Az áthelyezett oltár felállítása előtt a római szeminárium kápolnájában statikailag meg kell erősíteni a szentélyt.

Az új oltárt május 21-én ünnepélyes keretek között szentelik fel Brnóban. Vojtěch Cikrle püspök azt tervezi, hogy az új oltárban elhelyezi a brnói egyházmegye szülöttje, Szent Zdislava földi maradványait. „A křižanovi Zdislava rendkívüli teremtés volt, akinek az Istennel való kapcsolatából fakadt a szépsége. Az imádság és a szentségek által merítette Istenből mindazt, amit ma is csodálunk benne” – hangsúlyozta a cseh főpásztor.

„Amint a tűzbe merülő vas izzani kezd, felmelegszik és alakíthatóvá válik, úgy az Istenben elmerült Zdislava szeretetre méltó fiatal lánnyá, feleséggé, anyává, valamint a betegek és a szegények orvosává vált, akik bizakodva kérték a segítségét, és csodával határos módon meggyógyultak, testileg és lelkileg egyaránt. Örülök, hogy még mindig él missziója a családok védelmére és támogatására” – tette hozzá Brno püspöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria