Rómában a hét ferences vértanú boldoggáavatási peranyaga

Hazai – 2013. november 22., péntek | 8:02

A hét ferences vértanú boldoggáavatási peranyagát Kálmán Peregrin viceposztulátor november 18-án átadta Rómában a Szenttéavatási Kongregációnak. 

A tizenhatezer oldalnyi dokumentumot és az egyházmegyei szakasz lezárását igazoló, Erdő Péter bíboros kézjegyével ellátott iratot a szintén ferences Luis Martin Rodriguez helyettes posztulátor generális és Giacomo Pappalardo, a kongregáció irodavezetője vette át. Az eseményen jelen volt Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora is.

Az egyházmegyei szakasz augusztus utolsó napján zárult. Két hónapot vett igénybe, hogy a feladatra kijelölt személyek a magyar és olasz nyelvű anyagokat oldalankénti szignálják és lepecsételjék – tudtuk meg Kálmán Peregrintől. A kongregációban karácsony után vizsgálják át a sok ezer oldalas anyagot, hogy formailag megfelel-e az elvárásoknak, és utána kezdődik a tartalmi vizsgálat, illetve az úgynevezett pozíció elkészítése. Ez tartalmazza majd a bizonyítékokat, hogy az érintettek az egyház elleni gyűlölet miatt szenvedtek vértanúságot, és hogy a tiszteletük eleven a helyi egyházban.

Hogy mikorra fejeződik be a római eljárás, azt egyelőre nem lehet tudni. „A rendnek és a boldoggá avatás ügyét szívükön viselőknek most az a feladata – mondta a viceposztulátor –, hogy a vértanúk tiszteletét terjesszék, és mind többen kérjék a vértanúk közbenjárását. Ezt szolgálja a Magyar Katolikus Rádió gondozásában készült és karácsonyra CD-n megjelenő Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk című dokumentum-hangjáték is.”

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír