Rómában is zajlanak az előkészületek – Ülésezik az eucharisztikus kongresszusok pápai bizottsága

2018. november 8. csütörtök 10:19

Éves találkozójukra gyűltek össze Rómában a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának tagjai és nemzeti küldöttei november 8. és 10. között. A találkozón Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél beszámolnak a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről.

A találkozó során visszatekintenek a 2016-os, a Fülöp-szigeteki Cebu Cityben megrendezett kongresszus tanulságaira, eredményeire, de a fő hangsúlyt már a két év múlva esedékes budapesti esemény előkészületei kapják, melyekről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára számolnak majd be a mintegy száz fős plénumnak.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságát még XIII. Leó pápa alapította 1881-ben. Célja „mindig jobban megismertetni, megszerettetni és szolgálni a mi Urunk Jézus Krisztust a titokzatos Oltáriszentségben, mely középpontja az Egyház életének és küldetésének a világ üdvösségére”. Ennek érdekében előmozdítja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok szervezését és az Eucharisztia tiszteletének terjesztését. A bizottság és a nemzeti küldöttek éves találkozója november 10-én, szombaton délben zárul majd, amikor Ferenc pápa audiencián fogadja a tanácskozás résztvevőit.

A mai napon Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke köszöntőjét követően José Serofia Palma, a Fülöp-szigeteki Cebu City érseke, a 2016-os kongresszus házigazdája beszélt a két évvel ezelőtti esemény gyümölcseiről és hatásáról. A délután folyamán a nemzeti küldöttek éves beszámolóit hallgatják meg a találkozó résztvevői, és sor kerül a neves olasz biblikus, a római Gregoriana Pápai Egyetemen tanító Bruna Costacurta előadására is az Eucharisztiáról.

November 9-én Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél beszélnek majd a 2020-as budapesti NEK-ről, majd szó lesz az Eucharisztia és az új evangelizáció kapcsolatáról, valamint a nemzeti küldöttek feladatairól is.

A találkozón a világ minden tájáról vesznek részt delegáltak, Magyarországot tizenkét fős küldöttség képviseli.

Forrás és fotó: NEK Általános Titkárság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsma Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd