Rómában is zajlanak az előkészületek – Ülésezik az eucharisztikus kongresszusok pápai bizottsága

2018. november 8. csütörtök, 10:19

Éves találkozójukra gyűltek össze Rómában a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának tagjai és nemzeti küldöttei november 8. és 10. között. A találkozón Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél beszámolnak a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről.

A találkozó során visszatekintenek a 2016-os, a Fülöp-szigeteki Cebu Cityben megrendezett kongresszus tanulságaira, eredményeire, de a fő hangsúlyt már a két év múlva esedékes budapesti esemény előkészületei kapják, melyekről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára számolnak majd be a mintegy száz fős plénumnak.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságát még XIII. Leó pápa alapította 1881-ben. Célja „mindig jobban megismertetni, megszerettetni és szolgálni a mi Urunk Jézus Krisztust a titokzatos Oltáriszentségben, mely középpontja az Egyház életének és küldetésének a világ üdvösségére”. Ennek érdekében előmozdítja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok szervezését és az Eucharisztia tiszteletének terjesztését. A bizottság és a nemzeti küldöttek éves találkozója november 10-én, szombaton délben zárul majd, amikor Ferenc pápa audiencián fogadja a tanácskozás résztvevőit.

A mai napon Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke köszöntőjét követően José Serofia Palma, a Fülöp-szigeteki Cebu City érseke, a 2016-os kongresszus házigazdája beszélt a két évvel ezelőtti esemény gyümölcseiről és hatásáról. A délután folyamán a nemzeti küldöttek éves beszámolóit hallgatják meg a találkozó résztvevői, és sor kerül a neves olasz biblikus, a római Gregoriana Pápai Egyetemen tanító Bruna Costacurta előadására is az Eucharisztiáról.

November 9-én Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél beszélnek majd a 2020-as budapesti NEK-ről, majd szó lesz az Eucharisztia és az új evangelizáció kapcsolatáról, valamint a nemzeti küldöttek feladatairól is.

A találkozón a világ minden tájáról vesznek részt delegáltak, Magyarországot tizenkét fős küldöttség képviseli.

Forrás és fotó: NEK Általános Titkárság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda