Rómában vendégeskedtek a NEK sajtóirodájának képviselői

Külhoni – 2019. május 23., csütörtök | 13:51

Az örök városban tett látogatást az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) sajtóirodájának képviselete május 15. és 17. között.

1938 után ismét mérföldkőhöz érkezik a Magyar Katolikus Egyház, hiszen 2020. szeptember 13. és 20. között újra Budapest ad otthont az immár 52. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. 500 nappal a kongresszus nyitóeseménye előtt a budapesti Szent István-bazilika előtt ötszáz gyermek énekelt egy szervezett flashmob keretében, amit jelenlétével megtisztelt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Többek között az erről készült kisfilmet is büszkén mutatta be Fábry Kornél atya, a NEK főtitkára Rómában, a különböző vatikáni intézményekben tartott előadásai során, melyeknek célja elsősorban a budapesti kongresszus hírének terjesztése volt.

Rómában mutatták be a NEK hivatalos programját március végén. Ugyancsak az örök városban tett fontos látogatást a NEK sajtóirodájának képviselete május 15. és 17. között. A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségében Vértesaljai László és Somogyi Viktória fogadta a látogatókat. A találkozó során szó esett a szervezés jelenlegi állapotáról, valamint a soron következő lépésekről és nagyobb eseményekről, programokról. A Vatikáni Rádió az Egyház és a pápa hangjaként fontos összekötő a Vatikán és a Magyar Katolikus Egyház között.

Május 16-án sűrű nap elé nézett a delegáció: elsőként a szentszéki magyar nagykövetségen fogadta Habsburg-Lotharingiai Eduárd nagykövet, valamint Érszegi Márk Aurél első beosztott diplomata a küldöttséget. A nagykövetség már a  kezdetek óta támogatja a rendezvény sikeres lebonyolítását. A barátságos találkozót követően Róma és Európa talán legrangosabb egyházi kommunikációs műhelyében folytatódott a program. A Szent Kereszt Pápai Egyetem (Pontificia Università della Santa Croce) az Opus Dei egyházi prelatúra fennhatósága alá tartozó felsőoktatási intézmény Róma belvárosában, a festői Piazza Navona szomszédságában. Az egyeteme  négy szakon – teológia, filozófia, kánonjog és kommunikáció – folytathatnak tanulmányokat a világ minden tájáról érkezett diákok. A kommunikáció szak vezetőségével szervezett találkozót nagy érdeklődés övezte, hiszen a kongresszus nemzetközi jellegéből fakadóan az egyetem sokszínűsége lehetőséget biztosított arra, hogy az itt tartott előadás és programbemutató által a NEK híre eljuthasson a világ különböző pontjaira.

José Mariá La Porte dékán köszöntő szavai után Gergácz Dóra, a NEK római sajtóreferense – aki egyben a Szent Kereszt Egyetem harmadéves kommunikáció szakos hallgatója – mutatta be a résztvevőket. Dolhai Lajos, a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, a NEK Teológiai Bizottságának elnöke és egyben a NEK alapdokumentumának szerzője nyitotta meg a bemutatót. Előadásában ismertette a kilenc kisebb-nagyobb fejezetre osztott dokumentumot és annak tartalmát. „Ahogyan a jelszó is utal rá, a kongresszus alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az Egyház életének forrása az Eucharisztia” – mutatott rá a dokumentum és a kongresszus mottójának lényegére Dolhai Lajos.

Az előadását követően Fábry Kornél, a NEK főtitkára dinamikus és színes prezentációval mutatta be nemcsak a kongresszus helyszíneit és programját, hanem Magyarországot és Budapestet is. A résztvevők érdeklődve figyelték a prezentációt és a figyelemfelhívó videókat, majd többen már az előadás után jelezték részvételi szándékukat.

A programsorozat záróakkordjaként május 17-én reggel a Vatikáni Rádió Marconi-termében Dolhai Lajos és Fábry Kornél ismét lehetőséget kaptak, hogy beszámolót tartsanak a NEK előkészületeiről. Az eseményen jelen voltak a rádió különböző nyelvi adásainak munkatársai, valamint Andrea Tornielli, aki a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője. Az előadás végén a főszerkesztő megemlékezett XII. Piusz pápáról, aki 1938-ban még Pacelli bíborosként vett részt a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, ahol XI. Piusz pápát képviselte. Nem egészen egy évvel azután, hogy Eugenio Pacelli vonata kifutott a Keleti pályaudvarról, 1939. március 2-án, 63. születésnapján XII. Piusz néven lett Róma püspöke és Szent Péter 260. utódja a pápaságban.

„Bízunk benne, hogy a jövő évi, budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus során sok-sok nemzetnek mutathatjuk meg a magyar vendégszeretetet” – hangsúlyozta Fábry Kornél előadásának végén.

Forrás: Gergácz Dóra/NEK Titkárság

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria