A Rota Romana dékánja szerint elfogadhatatlan a Ferenc pápát számonkérő bíborosok eljárása

Kitekintő – 2016. december 2., péntek | 20:48

A Rota Romana, az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságának dékánja, Pio Vito Pinto elfogadhatatlannak tartja, hogy négy bíboros nyilvánosságra hozta levelét, melyben arra kérte Ferenc pápát, pontosítsa az újraházasodottak lehetséges szentáldozásával kapcsolatban tett kijelentéseit.

Walter Brandmüller nyugalmazott kuriális érsek, Raymond Leo Burke amerikai érsek, a Szuverén Máltai Lovagrend lelki patrónusa, Carlo Caffarra nyugalmazott bolognai érsek és Joachim Meisner nyugalmazott kölni érsek – amint arról korábban beszámoltunk – levélben arra kérték Ferenc pápát, reagáljon az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás nyomán támadt helyzetre. A négy bíboros értékelése szerint bizonytalanság alakult ki a hívek körében, különösen az apostoli buzdítás 8. fejezetét illetően, amely az újraházasodottak lehetséges szentáldozásáról szól. Mivel nem kaptak választ Ferenc pápától, novemberben nyilvánosságra hozták levelüket. A sajtónyilvánosság elé tárása előtt néhány nappal a szentatya magánkihallgatáson fogadta Burke bíborost.

Pio Vito Pinto, a házassági ügyekben is illetékes Rota Romana dékánja szerint a négy bíboros eljárása elfogadhatatlan. Nem maga a Ferenc pápához írt levél, hanem az a lépés, hogy a szentatya válasza híján a bíborosok közzétették levelüket. „A pápa tanácskozhat bíborosaival, de rákényszeríteni egy állásfoglalásra nem elfogadható” – véli Pinto. Az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságának vezetője szerint a négy bíboros nem testület, amelynek bármilyen jogosítványa lenne. Ellenkezőleg, mint bíborosok kötelesek még teljesebb hűségre a pápával. A pápa az egység megtestesítője, és ebben a bíborosoknak támogatniuk kell őt, nem akadályozni. „Milyen alapon teszik fel kérdéseiket? Az, hogy bíborosok, nem elég. Természetesen tehetnek fel kérdéseket a pápának, de az, hogy válaszra kötelezik, és közzéteszik az egész ügyet, botrány” – mondja Pinto.

A média feltételezésére, miszerint a négy bíboros mögött egy szélesebb elégedetlenkedő csoport állna, Pinto a tényekkel válaszol: „Ferenc pápa a házasság és család ügyében kérdőívvel fordult a világegyház plébániai közösségeihez, és ezt követően egymás után egyedülálló módon két szinódust hívott össze ebben a témában. Az első szinódus abszolút többséggel, a második kétharmados többséggel fogadta el azokat a pontokat, melyeket a négy bíboros most megtámadott. Sok türelemre van szükség, és Ferenc pápa nem gyakorol nyomást. Az Amoris laetitia esetében sem. Néhány püspök ezt nehezen fogadja el, mások süketnek tettetik magukat. A pápa azonban senkit nem kényszerít és senkit sem ítél el.” Pinto imára és nyugalomra buzdít. „Az egyháznak egységre, és nem falakra van szüksége” – idézte a szentatyát.

A média azzal vádolta az ügyben Pintot, megfenyegette a négy bíborost, hogy a szentatya megfoszthatja őket címüktől. A dékán visszautasította a vádakat. Habár a pápának lenne rá lehetősége, de „azt mondtam, Ferenc pápa számomra az irgalmasság világítótornya, akinek végtelen a türelme. Ő egyetértést szeretne, de nem kényszerből”. Pinto szerint Ferenc pápa álláspontja nemcsak az egyház tanításával van teljes összhangban, de a 20. századi elődei által képviselt tanítással is, mely időszak X. Piusztól kezdve kiemelkedő pápáival az egyház aranykora volt.

Pinto érsek végül hangsúlyozta, véleménye szerint Ferenc pápa közvetve már válaszolt a négy bíborosnak az olasz püspöki konferencia lapjának, az Avvenirének a szentév lezárásának előestéjén adott interjújában, amikor azt mondta: „Némelyek […] csak fekete-fehérben gondolkodnak, jóllehet az élet folyásában a dolgokat meg kell egymástól pontosan különböztetni.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió német nyelvű szerkesztősége; Katholisch.de; Zenit.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria