Rózsafüzért kaptak az új tanév kezdetén a temesvári egyetemisták

Külhoni – 2019. október 20., vasárnap | 13:21

Katolikus egyetemisták gyűltek össze október 15-én a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban, ahol Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatott be tanévnyitó szentmisét. A főpásztor arra kérte az egyetemistákat, engedjék, hogy ebben az évben Jézus átformálja őket.

A szentmisén Dirschl Johann általános helynök, Laus Nikola püspöki irodaigazgató, Bakó László püspöki titkár, az egyházmegye ifjúsági pasztorációjáért felelős lelkipásztorok, Szabó Tibor ifjúsági lelkész, Dumitru Dániel oravicabányai plébános, Irimiciuc Alin boksánbányai plébános, valamint a temesvári plébániák lelkipásztorai koncelebráltak. Az Ifjúsági Pasztorációs Iroda képviseletében jelen volt Bukovics Erika-Mária schönstatti nővér. A szentmisén részt vettek a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közösségének (TEKMEK) és a Jubilate, a román anyanyelvű egyetemisták csoportjának tagjai.

A két csoport jól ismeri egymást, az elmúlt évben többször is dolgoztak együtt. Ezúttal is közösen szervezték meg a szentmisét, az egyetemes könyörgéseket ők fogalmazták meg, kérve Isten segítségét életükre, munkájukra. A szentmise zenei szolgálatát a Juventus Salvator ifjúsági kórus és a TEKMEK tagjai végezték.

A Lukács evangéliumából vett történethez (Lk 11,37–41) kapcsolódó szentbeszédében a főpásztor kiemelte: Jézus nem vonakodik attól, hogy odamenjen a farizeushoz, azért jön, hogy megmentse őt. Ám a farizeus bírálja Jézust, mivel nincs béke a lelkében, ez pedig a környezetére is kihat. A farizeus csak a külsőségekkel foglalkozik, míg Jézus az ilyen magatartást elítéli.

„Ez ránk is vonatkozhat, mivel sokszor mi is inkább a külsővel foglalkozunk. A belsőt kellene átalakítanunk szeretetté. Többen közületek, de még mi, idősebbek is azt akarjuk, hogy csak a jó oldalunkat mutassuk, csak abból az adott szögből fényképezzenek. Mi is inkább a külsőt érvényesítjük” – fogalmazott a püspök, aki sürgette a fiatalokat, hogy teremtsenek rendet a lelkükben, mert minden ott kezdődik, és ez az egész életen meglátszik. Mert „a szív mélységéből beszél a száj”. A megyéspüspök továbbá felhívta a fiatalok figyelmét arra is, hogy fontos, mit mondanak, hogyan viselkednek, mert a cél az, hogy másokat is Jézushoz vezessenek. A homília végén Pál József Csaba arra kérte az egyetemistákat, engedjék, hogy ebben az évben Jézus átformálja őket.

A liturgia végén a jelenlevők megáldott rózsafüzért kaptak a püspöktől. Ezt követően a fiatalok találkozót tartottak az Egyházmegyei Ifjúsági Központban, ahol mindkét csoport bemutatkozott azoknak, akik még nem ismerték őket, valamint elsőéves társaiknak.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye/Romkat.ro

Fotók: Gerhardus.ro

 Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria