Sajtótájékoztatón ismertették a székesfehérvári adventi programokat

Hazai – 2019. november 29., péntek | 9:02

Az Adventi Udvar és a Fehérvári Karácsony eseményeiről tartott sajtótájékoztatót november 28-án Székesfehérváron Spányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András polgármester, Ugrits Tamás püspöki pasztorális helynök; Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, Visiné Farkas Katalin egyházmegyei munkatárs és Nagy Lajosné karitászvezető.

November 29. és december 24. között ünnepi díszbe öltözik Székesfehérvár belvárosa és a püspökség udvara. A négy adventi hétvégén számos programmal várják a helyi lakosokat és a városba érkezőket. December 1-jén a Kisangyalok Kara, hétköznapokon kisiskolások, óvodások lépnek fel a Városház téren. Idén is lesz manókereső játék, megújul a város közös adventi naptára. Megnyitják a püspöki palota kapuját is: az Adventi Udvarban jótékonysági és kézművesvásárt tartanak, szombatonként 16 órától az imádságos gyertyagyújtást Spányi Antal megyéspüspök vezeti. Gyerekműsorok, ajándékok, közös családi játékok segítik az ünnepre hangolódást.

„Szeretetben és lélekben kell készülni az ünnepre” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Spányi Antal püspök. Hozzátette: nagy szükségünk van az ünnepekre, mert ezek által tudjuk megőrizni és ápolni lelkünket. Nem véletlen, hogy nagy ünnepeinket megelőzi egy viszonylag hosszabb készületi idő; az adventi roráte misék is erre a szent várakozásra épülnek.

A város az év legszebb időszakára készül. Több hónapos felkészülés eredménye és sok ember munkája az a programsorozat, amely végigvezet advent napjain, és karácsonyig tart. „Fehérváron adott lesz a lehetőség a közös ünneplésre – mondta Cser-Palkovics András polgármester. – A püspöki palota adventi udvara egy külön sziget a belvárosban. Innen kilépve számos hagyományos és új elemmel is találkozhatnak az erre járók.”

„Az Adventi Udvar missziós küldetése, hogy bemutassuk a keresztény értékrendet és a történelmi tényeket, amelyek Jézus Krisztusról szólnak. Isten szeretete húzódik meg minden mögött, amit ünneplünk, és amit igazi értékként átadunk az udvarba betérőknek” – fogalmazott Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató.

Az Adventi Udvar programjait Visiné Farkas Katalin egyházmegyei munkatárs ismertette: az adventi hétvégéken 10-től 19 óráig, a december 17–21. közötti hétköznapokon 14–19 óráig várják az érdeklődőket kézműves- és jótékonysági vásárra, illetve a szombat délutáni imádságos gyertyagyújtásra. Az Egyházmegyei Múzeum szervezésében a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban november 30-án a családok közösen készíthetnek adventi koszorúkat, melyeket Spányi Antal püspök áld meg; december 6-án mikulásváró kézműves-foglalkozást, karácsonyfadísz-készítést tartanak.

A Katolikus Karitász is elindítja adománygyűjtő akcióit az adventi udvarban. Több módon is lehet csatlakozni a „Tárjátok ki szíveteket!”, az „Egymillió csillag a szegényekért” és az „Angyalbatyu” jótékonysági programokhoz – tájékoztatott Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató, ahogy arról is, hogy idén ötszáz csomagot szeretnének eljuttatni a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője többek között elmondta: a Fehérvári Advent egyik kiemelt eseménye a Kisangyalok karának fellépése lesz december 1-jén 18 órakor – a város iskoláinak kisdiákjaiból verbuválódott alkalmi kórus a legszebb karácsonyi dalokkal áll a közönség elé a Városház téren; a Vasvári Pál utca karácsonyi sikátorrá, mesefaluvá változik át; hétköznap délelőttönként kisiskolások és óvodások mutatják be karácsonyi műsorukat a Városház téren felállított adventi színpadon; hétvégenként a Hiemer-ház Gesztenyés udvari foglalkoztatójában játszóházat szerveznek. December 7-én a finn Mikulás, Joulupukki érkezik a városba.

Az első közös adventi gyertyagyújtást november 30-án, szombaton 16 órakor tartják a püspöki palota udvarán. December 1-jén, vasárnap 18 órakor Spányi Antal megyéspüspök és Cser-Palkovics András polgármester együtt gyújtja meg az első gyertyát a város adventi koszorúján.

Forrás és fotó: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria