Sajtótájékoztatót tartottak a bíborosi tanács XXVII. üléséről

Ferenc pápa – 2018. december 13., csütörtök | 13:57

A Szentszék Sajtótermében Greg Burke szentszéki szóvivő december 12-én délután tájékoztatta az újságírókat a bíborosi tanács (C9) december 10-én, hétfőn kezdődött háromnapos tanácskozásáról.

A kilenctagú bíborosi tanácsot a pápa 2013-ban hozta létre, hogy segítse munkáját az egyetemes Egyház kormányzásában és végezze el a Római Kúriára vonatkozó Pastor bonus apostoli konstitúció felülvizsgálatát.

A megbeszélésen részt vett Óscar Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Giuseppe Bertello és Oswald Gracias bíboros. Pietro Parolin bíboros államtitkár nem volt jelen, mert a Szentszéket képviselte Marrákesben az ENSZ migrációs egyezményét (Global Compact) tárgyaló kormányközi konferencián. A Szentatya részt vett az üléseken, kivéve a szerda délelőtti általános kihallgatás idején.

A bíborosi tanács előző, XXVI. ülésén szeptemberben szó esett a testület munkájáról, struktúrájáról és összetételéről. Figyelembe véve néhány tag előrehaladott életkorát, Ferenc pápa október végén levelet írt George Pell, Francisco Javier Errázuriz és Laurent Monsengwo Pasinya bíborosoknak, amelyben megköszönte az elmúlt öt évben végzett munkájukat a tanácsban. A testület mostani munkafázisát illetően egyelőre nincs tervben újabb tagok kinevezése a visszavonulók helyébe.

A megbeszélések délelőtt 9 és fél 1 között, délután pedig fél 5 és este 7 óra között zajlottak. A bíborosok által áttekintett témák között szerepelt a Szentszék kiadásainak visszafogása, a püspöki konferenciák elnökeivel februárra tervezett találkozó a kiskorúak védelméről, valamint a Római Kúria új apostoli konstitúciója. A bíborosok foglalkoztak továbbá a Kommunikációs Dikasztériumot érintő kérdésekkel is.

Ferenc pápa bemutatta a bíborosoknak Marco Mellino prelátust, a bíborosi tanács októberben kinevezett titkárhelyettesét. A testület tagjai átadták a Szentatyának a Predicate evangelium ideiglenes címet viselő apostoli konstitúció újabb javaslatváltozatát.

Reinhard Marx bíboros, a gazdasági tanács koordinátora áttekintette a Szentszék működési költségeinek csökkentését érintő kérdéseket. A legnagyobb kiadást kétségtelenül a személyzeti költségek jelentik. Ismét megerősítették, hogy nincsenek tervbe véve elbocsátások, de el kell készíteni a munkaleírásokat, hogy minden dikasztérium munkáját hatékonyabbá tudják tenni. Az áthelyezések – és ahol lehetséges – a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségét is mérlegelik. A költségek csökkentésére hosszú távú terv kialakítása szükséges – Marx bíboros egy többéves terv kidolgozását javasolta, hogy a gazdasági tanács 5–10 évre tudjon előre tervezni, ezáltal világosabb helyzetképet tudjon adni, és megfogalmazza a válaszlépéseket a helyzet kezelésére.

A bíborosi tanács meghallgatta Paolo Ruffinit, a Kommunikációs Dikasztérium új prefektusát a kommunikációt érintő reform folyamatáról. A prefektus bemutatta a következő lépéseket, amelyek a reform beteljesítéséhez szükségesek a 2015. június 27-én kiadott motu proprio szerint. Ennek jegyében egyesítik az összes érintett intézményt és biztosítják az összehangolt kezelésüket, valamint egyre hatékonyabbá teszik az erőforrások együttműködését, köszönhetően az új technológiai eszközöknek is. A prefektus kiemelte a különböző kommunikációs eszközök (rádió, televízió, web, közösségi oldalak) értékét a jelenlegi multimediális kontextusban, és hangsúlyozta ezek összehangolásának fontosságát. Paolo Ruffini továbbá tájékoztatta a bíborosi tanácsot azokról a kritériumokról, amelyek biztosítják a Szentszék kommunikációjának egységes stratégiáját. Kiemelte a vatikáni média soknyelvű kínálatának egyedülálló értékét.

Végül Vincenzo Bonomo, a Pápai Lateráni Egyetem rektora és Vatikán Városállam tanácsosa informálta a bíborosokat a Vatikán Városállam kormányzására vonatkozó új törvényről.

A bíborosi tanács következő ülését február 18–20. között tartják.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria