Sako bíboros újra Bagdadban, rendeződhet az iraki vezetés és a káld egyház konfliktusa

Kitekintő – 2024. június 13., csütörtök | 20:28

Június 11-én, kedden a káld katolikus egyház honlapján közzétették az iraki miniszterelnök rendeletét, melyben elismeri Louis Raphaël Sako bíboros pátriárkai előjogait, és megnyitja az utat a pátriárka és az iraki politikai vezetés közötti konfliktus rendezéséhez. Sako bíboros június 12-én már Bagdadban mutatott be szentmisét.

Az iraki miniszterelnök, Mohammed Sía asz-Szudáni által aláírt rendelet Louis Raphaël Sako bíborost, babiloni káld katolikus pátriárkát elismeri a káld katolikus egyház pátriárkájának „Irakban és a világon”, és elismeri őt mint pátriárkát az egyháza vagyonáért és adományaiért végső soron felelős személyként.

Az, hogy az iraki miniszterelnök elismerte Sako bíboros pátriárkai előjogait, megnyitja az utat a pátriárka és az iraki politikai vezetés közötti kapcsolatokban 2023 júliusában kirobbant válság leküzdéséhez, amely arra késztette Sako pátriárkát, hogy elhagyja bagdadi pátriárkai székhelyét, és Erbílbe költözzön.

„Nem idegenek egyháza vagyunk”, „Ábrahám, minden hívő atyja káld leszármazottai vagyunk”, és „mi vagyunk a gyönyörű iraki szövet egyik színe, amelyet meg kell őrizni” – mondta Sako bíboros június 12-én, szerda este a Mar Girgis-templomban tartott szentbeszédében abból az alkalomból, hogy közel tizenegy hónapos távollét után visszatért bagdadi pátriárkai székhelyére.

A pátriárkát visszatérésének napján az egész helyi közösség fogadta, köztük szerzetesnővérek, papok, valamint Basilius Yaldo és Shlemon Warduni püspökök.

Homíliájában Sako pátriárka köszönetet mondott Istennek, amiért „Mohammed Sía asz-Szudáni miniszterelnök bátor kezdeményezése révén véget vetett az igazságtalanság e nehéz időszakának”. A miniszterelnök rendelkezése – tette hozzá az iraki bíboros – új bizalmat ad a keresztényeknek, akiket az előző rendszer bukása óta nemegyszer próbára tettek, és megerősíti a jobb jövőbe vetett reményüket.

„Irak keresztényei – hangsúlyozta a pátriárka – nem idegenek ezen az áldott földön. Azok leszármazottai vagyunk, akik megalapították a mezopotámiai civilizációt. (…) Egyházunk az egyik legrégebbi egyház. Olyan egyház, amely mindig is teljesen hűséges volt a hazához, amelynek oly sokat adott.”

„Most azt kívánjuk – tette hozzá a pátriárka –, hogy a kormány az állampolgárság és az egyenlőség elvei alapján tárgyaljon velünk, tartsa tiszteletben képviseletünket, és adja vissza elkobzott otthonainkat és vagyonunkat.” A keresztények igazságának helyreállítása – hangsúlyozta a bíboros – arra ösztönözheti azokat, akik kivándoroltak, hogy visszatérjenek hazájukba, beruházzanak, és munkahelyeket teremtsenek.

Tavaly júliusban Abdul Latif Rasid iraki elnök hatályon kívül helyezte elődje, Dzsalál Talabani rendeletét, amellyel Louis Raphaël Sako bíborost 2013-ban az iraki káld egyház pátriárkájaként ismerték el.

A Sako pátriárka elleni támadások azután kezdődtek, hogy bírálta a Babilon Mozgalom nevű politikai pártot, amely azt állítja, hogy az iraki keresztény kisebbséget képviseli. A mozgalom jelenleg az iraki alkotmány által a keresztények számára biztosított öt parlamenti hely közül négyet foglal el. Sako pátriárka azonban más keresztény közéleti szereplőkkel együtt azt hangoztatta, hogy a mozgalomnak a káld egyházzal való kapcsolatára vonatkozó állítás hamis, és nem képviseli az ország keresztényeit. A Babilon Mozgalom tagjai a Sako pátriárkával szembeni kritikák megfogalmazói élére álltak; a bíboros ellen médiakampány indult.

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria