Schönstatt családmozgalmi küldetésünnep Kaposváron

Hazai – 2019. november 29., péntek | 10:39

2017 őszén tíz család kezdte meg a Magyar Schönstatt Családmozgalom családtrénerképzését. November 23-án, szombaton Kaposváron tartották az évfolyam küldetésünnepét, amelynek alkalmából Varga László megyéspüspök mutatott be koncelebrált szentmisét a Nagyboldogasszony Iskolaközpont kápolnájában.

Két évvel ezelőtt tíz házaspár huszonkilenc gyermekkel érkezett Nagykanizsáról, Fonyódról, Szóládról, Kaposvárról, valamint Bárdudvarnokról az Óbudaváron kezdődő képzésre – igent mondva Radnai István és Márta, a Kaposvári Egyházmegye családreferens házaspárjának meghívására, akik életre hívói és kísérői voltak az évfolyamnak.

A Családakadémia a Magyar Schönstatt Családmozgalom részeként jött létre 1996-ban. Az alapítás célja az volt, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik át tudják adni mindazt a tapasztalatot, amit a saját életükben megéltek, illetve amit a mozgalomhoz tartozó házaspárok gyűjtöttek össze. Erre a pároknak szükségük van ahhoz, hogy a házasság és a család egyre inkább kibontakozzon a hitben és a szeretetben, hogy ezáltal betölthesse Istentől kapott hivatását. Ezt foglalja össze a Családakadémia jelmondata: „Erős családok – erős gyerekek a megújuló Magyarországért”.

A két év folyamán a részt vevő családok tizenötször találkoztak: iskolaidőben hétvégéken, nyáron pedig egy-egy hetet töltöttek együtt. A képzés részeként előadásokat hallgattak, amiket a házaspárok előbb kettesben dolgoztak fel, majd nagyobb körben is megoszthatták mindazt, ami az adott téma kapcsán megérintette, foglalkoztatta őket. Eközben a kicsikre gyerekfoglalkoztatók vigyáztak, hogy a párok minél zavartalanabbul töltekezhessenek. A képzés szakmai vezetői, Varga Károly és felesége, Erika nagy szeretettel és türelemmel kísérték végig az évfolyamot.

Az első év előadásai a „Hogyan élünk a családban?” téma köré rendeződtek; ezeket hallgatva majd feldolgozva – a visszajelzések alapján – a részt vevő párok házassága erősödött, tudatosultak értékeik, rálelhettek továbbadható kincseikre.

A második képzési év főként arra épült, hogy „Hogyan adjuk tovább értékeinket?” Fontos volt, hogy minden házaspár megtalálja saját szívtémáját, ami őket jelenleg a legjobban foglalkoztatja, mozgatja, és amit érdemesnek tartanak megosztani másokkal, ami a környezetükben élő családok számára is értékes, építő lehet. A tematika részét képezte az is, hogyan épüljön fel egy előadás, mire kell figyelni előadóként.

A Kaposvári Egyházmegye családreferensei, akik az évfolyam kísérői voltak, fontosnak tartották, hogy a képzésben részt vevők az eddigi évfolyamokhoz képest olyan új témákkal is foglalkozzanak, amelyek segítik őket abban, hogy lelkipásztorukkal együttműködve a plébániai családpasztoráció motorjai lehessenek.

A családtrénerképzés zárásaként idén ősszel minden házaspár előadta szívtémáját egy másik részt vevő pár által szervezett összejövetelen: a tíz előadást összesen több mint negyven házaspár hallgatta meg szerte a Kaposvári Egyházmegyében.

November 23-án, szombaton tartották az évfolyam küldetésünnepét. A szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be a Nagyboldogasszony Iskolaközpont körkápolnájában, kilenc paptársával együtt. A végzős családtrénerek a főpásztortól és a Családakadémiát vezető házaspár képviseletében Fehér Zoltántól vehették át diplomájukat.

Az ünnepség végén a családok köszönetet mondtak a Kaposvári Egyházmegye lelki és anyagi támogatásáért, a Családakadémia vezetőinek, a gyermekfoglalkoztatóknak, a Radnai és Varga házaspárnak és a képzésben tevékenyen is részt vevő Nyéky Kálmán családreferens atyának.

Az évfolyam tagjai elmondták: úgy érzik, hogy mind a képzési alkalmakon, mind pedig a vizsgaelőadások során a Szentlélek számos esetben megnyilvánult, és támogatta a két év alatt igazi közösséggé kovácsolódott csoportot. Megfogalmazódott bennük a vágy, hogy Isten eszközeiként a jövőben is együtt munkálkodjanak, tegyenek azért, hogy az egyházmegyében több helyen létrejöjjenek családos közösségek. Terveik szerint a közeljövőben több helyszínen tartanak előadás-sorozatokat.

Szöveg: Balázs Péter és Judit

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria