Scicluna érsek: Példaértékű a lengyel egyház programja a pedofília megelőzésére

Kitekintő – 2019. június 17., hétfő | 9:54

Példaadó és a gyakorlatban megvalósítandó a lengyel egyház programja a pedofília megelőzésére – jelentette ki a lengyelországi látogatáson tartózkodó Charles Scicluna érsek, a Hittani Kongregáció helyettes titkára, a kiskorúakkal szemben az egyházon belül elkövetett visszaélések megelőzésének szakértője június 14-én.

A máltai érsek a lengyel püspöki konferencia plenáris ülésén vett részt a nyugat-lengyelországi Wałbrzychban. A Wojciech Polak lengyel prímás részvételével ez alkalomból rendezett sajtóértekezleten Scicluna érsek elmondta: arról biztosította a lengyel püspököket, hogy a kiskorúak védelmét célzó, nemrég továbbfejlesztett programjuk „nagyon jó dokumentum, amely mintaként szolgálhat más püspöki karok számára is”.

Scicluna egy korábbi sajtóértesülésekre hivatkozó kérdésre válaszolva cáfolta, hogy Ferenc pápa azért küldte volna Lengyelországba, hogy vizsgálatot folytasson az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések ügyében. Emlékeztetett: a lengyel püspöki kar tavaly hívta meg őt, hogy tanulmányi napot tartson a püspökök, valamint a szerzetesrendek elöljárói számára a pedofília megelőzéséről.

Arra a kérdésre válaszolva, hogyan értékeli a lengyel egyházi személyek magatartását ez ügyben, Scicluna érsek hangsúlyozta: ezt ő nem értékelheti, nem ismeri a témát; ismeri viszont a nemrég bemutatott, nyolc lengyel pap pedofil bűntetteit feltáró dokumentumfilmet, amely – mint fogalmazott – megdöbbentette.

Ezért – hangsúlyozta az érsek – fontos, hogy gyakorlatba ültessék át a lengyel megelőzési programot, valamint Ferenc pápának a június 1-jén életbe lépett, Ti vagytok a világ világossága című, az egyházon belüli pedofil visszaélések megakadályozását célzó rendelkezését. „Minden egyházmegyében, minden egyházközségben az embereknek tudniuk kell, kihez fordulhatnak zaklatás bejelentése céljából” – mondta az érsek.

Arra a kérdésre válaszolva, lehetséges-e, hogy a püspökök külső vizsgálat nélkül megakadályozzák a visszaélések eltussolását, az érsek kijelentette: az elfogulatlanság érdekében a pápai rendelkezés lehetővé teszi külső szakértők bevonását a püspökök által a pedofília ügyében folytatott vizsgálatokba. Charles Scicluna lehetségesnek tartja, hogy amennyiben ez a megoldás elégtelennek bizonyulna, Ferenc pápa a jövőben változtathat a nemrég életbe lépett rendelkezésén.

 * * * 

A lengyel alsóház, a szejm véglegesen megszavazta június 13-án a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását. A kormánytervezetként előterjesztett előírásokat a szejm már májusban jóváhagyta a büntető törvénykönyv szélesebb körű módosításának keretében. A felsőház ezt követően több, egyéb előírásokat is érintő javítást javasolt a kódexben, amely az újbóli alsóházi megvitatás után immár csak az államfő aláírására vár.

A módosítások értelmében pedofil bűntettekért csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki, az ilyen bűncselekmény nem évül el, és a jövőben 5–30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható. A pedofil tettekért jogerősen elítéltek listájára, amelyet egy 2016-os törvény alapján tettek elérhetővé, felkerül az elkövető foglalkozására vonatkozó bejegyzés is.

Az ellenzék formális okokból szabálytalannak találta az új előírások parlamenti elfogadásának folyamatát. Kifogásolta továbbá, hogy a módosítások nem eredményezik majd a kiskorúak hatékonyabb védelmét, és nem küszöbölik ki az egyházban történt visszaéléseket, amelyekre az utóbbi időben a közvélemény figyelme irányul.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt szerint az egyes papok által elkövetett bűntetteket szigorúan kell megítélni, a pedofília jelenségét azonban nem lehet csak egyházi körökre szűkíteni. Mateusz Morawiecki kormányfő ezért különbizottság felállítását jelentette be május végén, a testület a különféle társadalmi közegekben előforduló pedofília eseteit vizsgálja majd.

A lengyel igazságügyi tárca statisztikái szerint 1990 és 2018 között a pedofília miatt elítéltek körében az egyházi személyek 0,3 százalékot tettek ki. Rendőrségi statisztikák szerint a pedofil cselekmények elkövetői a leggyakrabban a gyermekek családtagjai, az esetek többségében alacsony iskolázottságúak, de ismertek művészek, pedagógusok, orvosok által elkövetett visszaélések is.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria