Segítség Isten szavának mélyebb megértéséhez – Lectio Divina a Pécsi Egyházmegye honlapján

Hazai – 2016. december 12., hétfő | 10:01

Az elmúlt hetekben új tartalommal bővült a Pécsi Egyházmegye weboldala. A Lectio Divina-sorozat hétről hétre segíti az evangéliumi szövegek alaposabb megismerését, mélyebb megértését, szolgálja a gondolatébresztést.

Nyúl Viktor magyarszéki plébános, a sorozat ötletgazdája elmondta, a szerkesztők célja a sorozattal segítséget nyújtani a vasárnapi evangéliumi szakaszok megértésében, támogatni az aktív részvételt a vasárnapi szentmisén.

A tudományosan megírt szövegek megfogalmazásánál a szerkesztők törekednek a könnyed, érthető nyelvhasználatra, hiszen szeretnének mindenkit megszólítani: támpontokat, forrásokat adni az atyák számára a prédikációkhoz, ötleteket adni hitoktatóknak, segítséget nyújtani Isten szavának elmélyítéséhez.

Az adott szentírási szakaszokat egészen különböző területekről közelítik meg hétről hétre: azon túl, hogy az egyház hogyan értelmezte az evangélista szavait a történelem során, azt is bemutatják, hogyan jelennek meg a Szentírás lenyomatai a képzőművészetben, a zenében vagy az irodalomban. Mindezek mellett fontosnak tartják magának a lectio divina (’isteni olvasás, a Szentírás figyelmes olvasása, amely bevezet az imádságba’) módszerének népszerűsítését is.

A sorozat első része az adventi időszak kezdetén jelent meg, de folytatódik a liturgikus év során; a szerkesztők a műhelymunkában már az adventet követő időszak feldolgozásánál tartanak.

A szerkesztőség főként a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatóiból alakult, a lektorálásban a főiskola tanárai segítenek, de cél a szerzetesközösségek bevonása is. Az adventi időszakban az evangéliumhoz kapcsolódó imádságokat a kármelita nővérek javasolják.

* * *

A lectio divina főbb állomásai:

1. a szöveg figyelmes olvasása csendben (lectio) – a szó szerinti üzenet megértése

2. elmélkedés (meditatio) – mit közvetít számunkra a bibliai szöveg?

3. szemlélődés (contemplatio) – a szöveg szemlélése, ünneplése mint Isten ajándéka

4. imádság (oratio) – imádság, amire a szöveg indít, hogy Istent megszólítsam

5. megosztás (condivisio) – a szövegben felfedezett örömhír továbbadása

6. cselekvés (actio, operatio) – a szó tettekre váltása életünkben, ami megtérésre ösztönöz


Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria