Segítséget kér a Jemenben elrabolt Tom atya

2016. december 28. szerda 16:51

December 26-án videoüzenetet tettek közzé a világhálón, amelyben a március 4-én elrabolt Tom Uzhunnalil indiai szalézi kéri Ferenc pápát és az indiai kormányt, hogy tegyenek erőfeszítéseket mielőbbi kiszabadítására, mert orvosi ellátásra szorul.

„Ha európai pap lennék, talán sokkal komolyabban vennének. Én indiai vagyok. Talán nem tekintenek annyira értékesnek” – mondja Tom atya a videóban, amelyet az indiai Kerala állam hírcsatornáján is sugároztak.

„Kedves Ferenc pápa, drága szentatyám, mint egy apát kérem, vigyázzon az életemre. Nagyon depressziós vagyok. Az egészségem romlik” – mondta az elrabolt pap a videóban, amit karácsony másnapján tettek közzé.

Uzhunnalil atya a felvételen láthatóan nagyon gyenge; lassan, tétovázva beszél, úgy tűnik, mintha egy előre leírt szöveget olvasna fel, amit elé tettek.

A videó valódiságát, amit feltöltöttek a YouTube videómegosztó csatornára és a Facebook közösségi oldalra is, nem lehet hitelt érdemlően ellenőrizni, és a felvétel pontos ideje sem ismert, de szalézi rendtársai és rokonai szerint a felvételen valóban Tom Uzhunnalil látható. Habár úgy tűnik, hogy fizikai és mentális egészségi állapota megtört, a videó mégis bizonyíték arra, hogy a szerzetes pap még életben van.

A keralai származású Tom Uzhunnalil indiai szalézi szerzetes papot márciusban rabolta el egy terroristacsoport, amikor lemészárolták a – Kalkuttai Teréz anya által alapított – Szeretet Misszionáriusai kongregáció négy tagját ádeni kolostorukban. A nővérek mellett a közösség tizenkét munkatársa is életét vesztette.

Az elrabolt szerzetes azt állítja, hogy fogvatartói kapcsolatba léptek az indiai kormánnyal, az elnökkel és a miniszterelnökkel is. „Nagyon szomorú vagyok, hogy semmilyen komoly erőfeszítés sem történt az ügyemben” – mondja. A hivatalos jelentések szerint mindent megtettek a kiadatásáért, „de a valóságban semmi sem történt”.

„Én indiai vagyok, ami talán nem tekinthető a legnagyobb értéknek. Kedves emberek, kérlek mindannyiótokat, könyörgöm, tegyetek meg mindent, segítsetek nekem, hogy megmentsem az életemet. Mielőbbi kórházi ápolásra szorulok. Kérem, gyertek gyorsan a segítségemre” – teszi hozzá.

Az indiai kormány nyilatkozata szerint erőfeszítéseket tesznek azért, hogy biztosítsák Uzhunnalil atya kiszabadítását, de ezek a kísérletek időt vesznek igénybe. Sushma Swaraj külügyminiszter arról tájékoztatta a parlamentet, hogy maga a miniszterelnök, Narendra Modi is tárgyalt különböző országokkal, amelyeken keresztül kapcsolat hozható létre Jemennel. Swaraj szerint a fogvatartott személyek kiszabadítása több időt vesz igénybe, ezért kérte a képviselőket, bízzanak a kormány erőfeszítéseiben, hogy nyomon követhessék az elrabolt papot.

Szalézi rendtársai szerint ez a videó emlékeztető a hatóságok, a kormány és az egyház számára, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, tárgyaljananak Tom atya szabadon bocsátásáról. Kérnek mindenkit, továbbra is imádkozzanak Tom atyáért és a világbékéért, hogy véget érjen minden vallási, kulturális vagy politikai üldözés bármely országban a világon, hogy csökkenjen a korrupció, biztosítsák az anyagi források humánusabb elosztását, és ösztönözzék a vezetőket globális, nemzeti és regionális téren, hogy komolyabban dolgozzanak ezekért a célokért.

A Szalézi Társaság tagjai megújulva azon reményükben, hogy ismét magukhoz ölelhetik rendtársukat, Tom Uzhunnalil atyát, továbbra is támogatják mindazokat az erőfeszítéseket, amelyeket Tom atyáért tesznek, és újra meghívják az egész Szalézi Családot, hogy imádkozzanak a veszélyben lévő szerzetesért.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54