Segítséget kér a Jemenben elrabolt Tom atya

2016. december 28. szerda 16:51

December 26-án videoüzenetet tettek közzé a világhálón, amelyben a március 4-én elrabolt Tom Uzhunnalil indiai szalézi kéri Ferenc pápát és az indiai kormányt, hogy tegyenek erőfeszítéseket mielőbbi kiszabadítására, mert orvosi ellátásra szorul.

„Ha európai pap lennék, talán sokkal komolyabban vennének. Én indiai vagyok. Talán nem tekintenek annyira értékesnek” – mondja Tom atya a videóban, amelyet az indiai Kerala állam hírcsatornáján is sugároztak.

„Kedves Ferenc pápa, drága szentatyám, mint egy apát kérem, vigyázzon az életemre. Nagyon depressziós vagyok. Az egészségem romlik” – mondta az elrabolt pap a videóban, amit karácsony másnapján tettek közzé.

Uzhunnalil atya a felvételen láthatóan nagyon gyenge; lassan, tétovázva beszél, úgy tűnik, mintha egy előre leírt szöveget olvasna fel, amit elé tettek.

A videó valódiságát, amit feltöltöttek a YouTube videómegosztó csatornára és a Facebook közösségi oldalra is, nem lehet hitelt érdemlően ellenőrizni, és a felvétel pontos ideje sem ismert, de szalézi rendtársai és rokonai szerint a felvételen valóban Tom Uzhunnalil látható. Habár úgy tűnik, hogy fizikai és mentális egészségi állapota megtört, a videó mégis bizonyíték arra, hogy a szerzetes pap még életben van.

A keralai származású Tom Uzhunnalil indiai szalézi szerzetes papot márciusban rabolta el egy terroristacsoport, amikor lemészárolták a – Kalkuttai Teréz anya által alapított – Szeretet Misszionáriusai kongregáció négy tagját ádeni kolostorukban. A nővérek mellett a közösség tizenkét munkatársa is életét vesztette.

Az elrabolt szerzetes azt állítja, hogy fogvatartói kapcsolatba léptek az indiai kormánnyal, az elnökkel és a miniszterelnökkel is. „Nagyon szomorú vagyok, hogy semmilyen komoly erőfeszítés sem történt az ügyemben” – mondja. A hivatalos jelentések szerint mindent megtettek a kiadatásáért, „de a valóságban semmi sem történt”.

„Én indiai vagyok, ami talán nem tekinthető a legnagyobb értéknek. Kedves emberek, kérlek mindannyiótokat, könyörgöm, tegyetek meg mindent, segítsetek nekem, hogy megmentsem az életemet. Mielőbbi kórházi ápolásra szorulok. Kérem, gyertek gyorsan a segítségemre” – teszi hozzá.

Az indiai kormány nyilatkozata szerint erőfeszítéseket tesznek azért, hogy biztosítsák Uzhunnalil atya kiszabadítását, de ezek a kísérletek időt vesznek igénybe. Sushma Swaraj külügyminiszter arról tájékoztatta a parlamentet, hogy maga a miniszterelnök, Narendra Modi is tárgyalt különböző országokkal, amelyeken keresztül kapcsolat hozható létre Jemennel. Swaraj szerint a fogvatartott személyek kiszabadítása több időt vesz igénybe, ezért kérte a képviselőket, bízzanak a kormány erőfeszítéseiben, hogy nyomon követhessék az elrabolt papot.

Szalézi rendtársai szerint ez a videó emlékeztető a hatóságok, a kormány és az egyház számára, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, tárgyaljananak Tom atya szabadon bocsátásáról. Kérnek mindenkit, továbbra is imádkozzanak Tom atyáért és a világbékéért, hogy véget érjen minden vallási, kulturális vagy politikai üldözés bármely országban a világon, hogy csökkenjen a korrupció, biztosítsák az anyagi források humánusabb elosztását, és ösztönözzék a vezetőket globális, nemzeti és regionális téren, hogy komolyabban dolgozzanak ezekért a célokért.

A Szalézi Társaság tagjai megújulva azon reményükben, hogy ismét magukhoz ölelhetik rendtársukat, Tom Uzhunnalil atyát, továbbra is támogatják mindazokat az erőfeszítéseket, amelyeket Tom atyáért tesznek, és újra meghívják az egész Szalézi Családot, hogy imádkozzanak a veszélyben lévő szerzetesért.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38