Semmisnek nyilvánította az egynemű párok közötti házasságot az ausztrál Legfelsőbb Bíróság

Kitekintő – 2013. december 14., szombat | 12:40

A Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a canberrai jogszabályt, amely engedélyezte az egyneműek közötti házasságot. A döntés jogilag semmisnek tekinti a múlt szombaton szentesített 27 homoszexuális házasságot.

Az állásfoglalás Tony Abbott konzervatív kormánya győzelmének könyvelhető el azok ellen, akik támogatják az egyneműek házasságát. Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság tehát megsemmisítette az első homoszexuális házasságokat az országban.

Múlt szombaton elsőként a szövetségi államban Canberra területén lépett életbe törvény, amely lehetővé tette a homoszexuális párok házasságát. A törvényt a helyi parlament fogadta el októberben, amely azonnal kiváltotta Tony Abbott kormányának tiltakozását. A miniszterelnök a Legfelsőbb Bírósághoz fordult azt hangsúlyozva, hogy egy ilyen törvényt csak szövetségi szinten lehet megszavazni. A Legfelsőbb Bíróság igazat adott neki, egyhangúan kinyilvánítva, hogy a Canberra által jóváhagyott döntés alkotmányellenes. 

A homoszexuális házasságról folyó vita azonban Ausztráliában nem ért véget. Az ABC televízió közelmúltbeli felmérése szerint a lakosság 52%-a támogatja a homoszexuális párok házasságkötését. Jelenleg az egyneműek házassága 13 országban legális a világon. Legutóbb Új-Zélandon hagyták jóvá az erre vonatkozó törvényt. 

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír