Senki sincs biztonságban Nigériában, mindennaposak a terrortámadások és gyilkosságok

Kitekintő – 2022. augusztus 5., péntek | 16:51

„A közbiztonság megszűnt. Nap mint nap embereket ölnek. A banditák és a terroristák mintha szabad kezet kaptak volna. Nem tudjuk, hova tűntek a biztonsági erők” – jelezte a helyzet súlyosságát John Onaiyekan bíboros, Abuja emeritus metropolita-érseke az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferencia Szimpóziumának (SECAM) XIX. plenáris ülésén, amely július 31-én ért véget a ghánai Accrában.

„Nigéria biztonsága fölött elveszítettük a kontrollt. Nemcsak a keresztények, senki sincs biztonságban. Mintha kicsúszott volna a kormány kezéből az irányítás” – figyelmeztetett a bíboros, hangsúlyozva, hogy Afrika legnépesebb országában a közbiztonság jelenlegi hiánya súlyosabb, mint valaha; keresztények és muszlimok egyaránt bűnözők erőszakos cselekményeinek esnek áldozatául.

A 2009-es Boko Haram-felkelés óta, amikor az országot iszlamizálni akarták, Nigériában egyre rosszabb a közbiztonság. A Boko Haram, az egyik legnagyobb afrikai iszlamista csoport irányított több olyan terrortámadást, melyekben válogatás nélkül gyilkoltak; célpontjaik között vallási és politikai csoportok, illetve a polgári lakosság egyaránt szerepelt. A labilis helyzetet tovább rontotta, hogy a túlnyomórészt muszlim fuláni pásztorok, a fuláni milícia is színre lépett, akik gyakran kerültek konfliktusba keresztény gazdákkal. „Több muszlimot gyilkolnak meg, mint keresztényt, ami mutatja, hogy ez nem muszlimok harca keresztények ellen. Sok muszlim ugyanannyit szenved, mint mi magunk” – hívta fel rá a figyelmet a bíboros.

Hozzáfűzte:

Ha egy papot megölnek, azt az egész világ tudja. De amikor lemészárolnak ötven falusi embert valahol Katsina államban, annak a híre senkihez sem jut el. Biztosak vagyunk benne, hogy több muszlim veszti életét, mint keresztény, mert az erőszak középpontja a muszlim többségű északi államokban van.”

A bíboros leszögezte, hogy ez így nem mehet tovább, „ha a kormány nem látja el rendesen a feladatát, azzal teret enged a bűnözőcsoportoknak, akár a Boko Haramra, akár másokra gondolunk. Ez nem keresztényekről és muszlimokról szól. Az emberi élet tiszteletéről és védelméről van szó. Sajnálatos – folytatta az emeritus főpásztor –, hogy az elkövetők közül sokan az iszlámot tűzik zászlajukra. Én azt gondolom, bármi legyen is valaki célja, a keresztények maradjanak szilárdak hitükben, tudják, hogyan kell hűségesnek lenni a vallásukhoz. Ha meg kell védeni magunkat, ki kell találni a módját, hogyan lépjünk fel az ártatlan embereket gyilkoló bűnözők ellen. A vallásunknak nem része az, hogy üljünk le, és hagyjuk magunkat megölni. Jogunk van hozzá, hogy megvédjük magunkat!”

Végül Onaiyekan bíboros bátorította a keresztényeket, hogy tartsanak ki hűségben elhívásuk mellett: „Legyetek jó keresztények, bárhol is vagytok. Ha keresztény vagy, és a fegyveres erőknél szolgálsz, végezd tisztességgel a munkádat, és védd meg az embereket.”

*

Nigériában 2023. február-március folyamán tartják a következő választásokat, amikor az elnök, az alelnök, a szenátorok és a parlamenti képviselők személyéről hoznak döntést.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria