Sokszorosan imádkozni – Online liturgikus énekkurzust tartottak a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Kultúra – 2021. július 25., vasárnap | 14:00

A Budai Görögkatolikus Parókia – ismertebb nevén a Fő utca – közösségéből indult a kezdeményezés, amely a görögkatolikus szertartásokhoz kötődő dallamvilág alaposabb ismeretét célozta.

A budapesti Fő utcai Szent Flórián-templomban Schüszterlné Elek Edina indította el néhány évvel ezelőtt a liturgikusének-kurzusokat.

A járványügyi rendelkezések nyomán az elmúlt másfél évben számos – addig személyes találkozáson alapuló – program, közösség és képzés került át kényszerűségből a virtuális térbe, így az alkalmakat a koronavírus-járvány miatt sem kellett mellőzniük az érdeklődőknek: a Budai Görögkatolikus Parókia énekkurzusai is online folytatódtak.

Makláry Ákos parókus folytatásra érdemesnek tartva a kezdeményezést, Hoskó Imolát, a templom kántorát kérte fel, aki örömmel folytatta a megkezdett munkát – immár online.

A kurzus résztvevői elsősorban az  istentisztelet szertartásával, nehezebb dallamszerkezetekkel ismerkedhetnek meg vagy mélyíthetik el tudásukat, hogy még jobban meg tudják élni a liturgiát. Az idei „végzősök” nemrég vehették át okleveleiket.

„(...)szerencseként és áldásként éltem meg azt, hogy a fővároshoz kötődő parókiák híveinek szóló énekes alkalmak online szerveződtek, s így Egerből kapcsolódhattam hozzájuk. A kurzustársaim, mintha szándékosan akarnák Magyarországot lefedni, a nyugati országrészben lévő Oszkóról, a hozzánk közeli Mezőkövesdről, s a keleten fekvő Nyírturáról is csatlakoztak” – írta beszámolójában Laskay Anna, az egyik résztvevő.

„Imola külön alkalmakat tartott azoknak, akik már 2020 végén elkezdték látogatni az online órákat, s azoknak, akik csak ez év elején jelentkeztek. A Budai Görögkatolikus Parókia kántor-hitoktatója mindkét csoporttal a vecsernye szerkezetét és énekeit vette végig, kitérve imádságaink eredetére és más szertartásokhoz való kapcsolódásaira. (...) jó volt azt is felismerni, hogy egy élő és éltető közösség értékei, hogyan válhatnak közkinccsé. Egy támogató parókus, mint Makláry Ákos, hogyan tud inspirálni, támogatni és elismerni. S hogy görögkatolikus örökségünk, dallamkincsünk mennyire összekapcsol s eggyé alakít.

(...) Úgy tartják, aki énekel, az kétszeresen imádkozik. Aki vezeti az éneket, az eszerint háromszorosan. Görögkatolikusként mi eleve énekelve imádkozunk, vagyis dupla örömmel indulunk. Kántorként, tudva, hogy mi, miért történik, még inkább rácsodálkozom a szertartások gazdagságára. A többlettudás, az énekvezetés élménye, megsokszorozza az imát és az örömöt.”

A kurzusokra továbbra is várják a jelentkezőket a Budai Görögkatolikus Parókián.

Laskay Anna beszámolója teljes terjedelemben ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria