Spányi Antal püspök mutatta be a hagyományos Szent Antal-misét Székesfehérváron

Hazai – 2024. június 13., csütörtök | 18:36

Nagy hagyománya van Székesfehérváron annak, hogy a ferencesek egykori templomában minden kedden reggel szentmisét mutatnak be Páduai Szent Antal tiszteletére. A liturgiát ilyenkor a szentről szóló imádságok, könyörgések gazdagítják. A Szent Imre-templomban június 11-én Spányi Antal megyéspüspök Szent Antalról mint a szegények hathatós segítőjéről beszélt, aki szívvel-lélekkel hirdette az örömhírt.

„Szent Antal a ferences rend irányítója lett, Szent Ferenc nyomába lépett. Nemcsak kiváló tudós és tanár volt, hanem nagyszerű ember is. (...) Egész életében szívügye volt a szegények szolgálata, úgy, ahogy Jézus tanított a felebarát önzetlen szeretetére” – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

Spányi Antal püspök arra buzdított: „Mi is karoljuk fel a legkisebbeket, és ne tartsuk számon, kinek és mennyit adtunk. Ne fáradjunk bele jót tenni, még akkor sem, ha nem látjuk az eredményét, vagy nem kapunk érte köszönetet. Tanuljuk meg Szent Antaltól az állhatatosságot, a hűséget. Ő is Istentől kapott erőt, hogy ne csak teológiai tudásával, hanem szívvel és lélekkel szolgálja az embereket. Ezért kapta meg a jutalmat, hogy egy látomásban a gyermek Jézust tarthatta a kezében.

Szent Antal minket is szeret, és segít az életszentség útján maradni, hogy hűséges imádságunk által ebbe a háborúkkal terhelt világba eljöjjön Isten országa” – zárta homíliáját a székesfehérvári megyéspüspök.

A szentmise végén a főpásztor az Oltáriszentséggel a Szent Antal-oltárhoz vonult, hogy ott elimádkozzák a Szent Antal-litániát és -imát.

Szöveg: Berta Kata

Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria