Szakács Imre festőművész képeiből nyílt kiállítás az esztergomi Keresztény Múzeumban

Kultúra – 2016. május 23., hétfő | 19:10

Május 21-én, szombaton az irgalmasság szentévéhez kapcsolódóan nyílt kiállítás Szakács Imre szentendrei festőművész képeiből Esztergomban. A megnyitón Jókai Anna írónő méltatta a művész munkásságát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Jókai Anna méltatásában – melyben néhány általa különösen kedvelt ábrázolásról részletes elemzést is adott a nagyszámú hallgatóság számára –, elmondta, hogy az igazán figyelemre méltó, a néző lelkét is az ég felé emelő művészet ugyanúgy Jézus szenvedéssel teli útját járja be, mint minden ember a maga földi életében. A mai művészet feladata a modern irányzatok egyes ellenkező törekvéseivel szemben továbbra is az, ami az elmúlt évszázadok keresztény ihlettségű festészetében volt: az ember figyelmét a „másik világra” irányítani, felemelni a függönyt, utat mutatni „az erdő fái között a távoli fény felé”.

A tárlat az irgalmasság szentévének tiszteletére jött létre és elsősorban új alkotásokat vonultat fel, mint a papírra vegyes technikával készült Szent András-sorozat, vagy a Nagypéntek-Harmadnapra-Pünkösd-trilógia nagyméretű vásznai. A mély keresztény hittel élő Szakács Imre művészetének megértéséhez, a fák között, az ember lelkében, a kapunyílásokban megbúvó titkok felfedéséhez egy 60 oldalas, reprezentatív, magyar-angol nyelvű katalógus nyújt segítséget. Török Csaba teológiai tanár bevezető elmélkedése és az általa a Szentírásból és a Misericordiae vultus kezdetű pápai bullából válogatott idézetek segítik elmélyíteni a szentendrei festő egyedülálló képi világának mélyebb átélését.

A kiállítás 2016. szeptember 4-ig tekinthető meg az esztergomi Keresztény Múzeum földszinti termeiben.


Szakács Imre László Budapesten született 1948-ban. Képzőművészeti tanulmányait Budapesten és Hamburgban végezte. Németországból hazatérve Szentendrén telepedett le családjával. A nagy múltú művésztelep aktív tagjaként évtizedeken át dolgozott a közösségért. Országos és nemzetközi jelentőségű művészeti szervezetek vezetőségi tagja, esetenként alapítója. Nemzetközi és hazai kiállítások szervezője. Tevékenységét Szentendre városa előbb Pro urbe díjjal (2004), majd Díszpolgári címmel (2013) jutalmazta. Önálló tárlatokon 1977 óta rendszeresen találkozhat vele a közönség a határainkon kívül is.

Forrás és fotó: Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria