Szakrális utakon Belső-Svájcban

Kultúra – 2014. július 29., kedd | 10:02

Belső-Svájcban Szakrális táj néven létrehoztak egy egyesületet, mely összefogja a szakrális és turisztikai vonzerővel egyaránt rendelkező településeket, közös képviseletet biztosítva számukra. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének összeállítása.

Einsiedeln, Werthenstein, Engelberg, Hergiswald tradicionális zarándokhelyszínek, ahova imádkozni, szentmisét hallgatni mentek évszázadokon át az emberek. Ma turisztikai célpontokként vonzzák az utazókat, az eredeti szakrális indíttatás pedig profán célokkal kapcsolódik össze. A turisztikai egyesület célja, hogy felkeltse az érdeklődést a helyszínek iránt, és gazdagítsa a kínálatot. „Égi ösvény” elnevezéssel új utakat hoztak létre, melyek egyesek számára zarándokútvonalakként, mások számára túrautakként szolgálhatnak.

A helyszínek közül kiemelkedik Einsiedeln 1130-ban alapított bencés apátsága. Ez a hagyományokban gazdag monostor ma hatvan szerzetesnek ad otthont, és Svájc legjelentősebb zarándokcélpontja. Einsiedeln a vallás, a kultúra, a művelődés és a találkozás helye ezer év óta. Az apátság része a Szent Jakab-útnak is.

Az elmúlt évben apáttá kinevezett Urban Federer OSB szerint az apátság alapfeladata ma is ugyanaz: Istent dicsőíteni és imádkozni. Einsiedeln Fekete Madonnája összeköti egymással a keresztény felekezetek híveit, de a muszlimok és a hinduk is tisztelettel adóznak előtte – mondta a rendi elöljáró.

Ma sokan, sokféle céllal érkeznek Einsiedelnbe. Jönnek egyesével és csoportosan, svájciak és távoli országok utazói, jönnek zarándokok és turisták. Látni szeretnék a Mária-kegyhelyet és mindazt, ami összekapcsolódik vele. Sokak számára egyre inkább zarándoklattá válik az út Einsiedelnbe. Nem vonattal és busszal akarnak ideutazni, szükségük van a fizikai megpróbáltatásokra is. A modern ember számára létszükséglet, hogy  kihívásokat teljesítsen. Egyre kevésbé vonzza, hogy odaszállítsák úti céljához, mert akkor csak „letudja” a látogatást. Ezért előnyben részesíti, hogy az út legalább egy részét gyalogosan tegye meg – mondja Lorenz Moser, Einsiedeln zarándokfelelőse. – Így az utazók jobban megtapasztalják a táj szépségét, a természet közelségét, és érzik testükben a fáradtságot, megküzdenek a fizikai nehézségekkel. Ezzel a zarándoklat egyik eredeti aspektusát hozzák vissza, ami nagyon üdvözlendő – hangsúlyozza a bencés atya.

Az ember történések utáni vágyára válaszol maga a liturgia is – mondja Moser. Megszólítja az embert, aki azonosulni tud a hittartalmakat megjelenítő történésekkel.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria