Szalézi kísérők tízparancsolata – nem csak szaléziaknak

Megszentelt élet – 2018. február 18., vasárnap | 15:00

A Szalézi Család lelkiségi napjain fogalmazták meg a Segítő Szűz Mária Leányai „A szalézi kísérő tízparancsolatát”, kapcsolódva Ángel Fernández Artime rendfőnök 2018-as strennájának gondolataihoz. A tíz irányelv más segítőknek és nevelőknek is hasznos lehet.

A szalézi kísérők tízparancsolata mindenekelőtt a Szalézi Család tagjainak azt a vágyát fejezi ki, hogy a fiatalok valódi és hatékony társaivá váljanak, ezért a rendfőnök, Ángel Fernández Artime azt kérte, a nővérek által megfogalmazott „parancsolatok” jussanak el minden szalézi közösségbe. Ugyanakkor természetesen nem csak a szalézi segítőknek és nevelőknek válhat javára ez a tíz irányelv, melyeket a Don Bosco Nővérek a rendfőnök strennája, karácsonyi programadó üzenete alapján fogalmaztak meg.

A szalézi kísérő:

* Elkíséri a fiatalokat a hivatástisztázás időszakában, akik megtapasztalhatják annak szépségét, ha engedjük magunkat kísérni.

* Türelmesen és szeretetteljesen segít a fiatalnak, hogy Isten szaván keresztül felfedezze, ő ajándék mások számára, és képes megvalósítani azt a nagyszerű tervet, amely rá vár.

* Alázatos és örömteli jelenlétével és tanúságtételével elősegíti a lelki légkör létrejöttét.

* Mindenki számára felajánlja a lehetőséget, hogy elkíséri, megtéve az első lépést, empatikus meghallgatással és a személyes sajátosságok tiszteletben tartásával, anélkül, hogy bárkit is kizárna.

* Egységes látásmódon nyugvó lelkiséget kínál, hitelesen van jelen, Jézus példáját követve.

* Szeretve tesz tanúságot az örömről, átadva a fiataloknak Isten szeretetét.

* A Feltámadott jelenlétéről tanúskodik csendes és következetes tanúságtételével, és a fiatalokat arra hívja, induljanak el az úton: „Jöjj és láss!”.

* Közösségi dimenzióban él, „befogadó otthont” teremt azáltal, ahogyan a többiekre tekint, ahogyan „tud élni”, amilyen nyitott a világra, amilyen teljes életet él.

* Időt áldoz a személyes találkozásokra, Krisztus, a Jó Pásztor szívével, figyelmesen hallgat meg másokat.

* Bizalommal és reménységgel tekint az életre, az Úrra bízza magát, a fiatalok mellett jár, és felébreszti bennük a vágyat, hogy találkozzanak Vele.

Forrás és fotó: InfoAns.org, Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria