Szálkán celebrált szentmisét és áldott meg plébániaépületet a pécsi megyéspüspök

Hazai – 2022. december 6., kedd | 17:24

A Szekszárdhoz közeli Szálka község Szent József-templomában mutatott be szentmisét december 3-án Felföldi László pécsi megyéspüspök Petkó Tamás szekszárdi plébános és a plébánián szolgáló káplánok, Lábár Tamás és Molnár Erik koncelebrálásával. A főpásztor megáldotta az egyházközség közelmúltban teljesen felújított, ma közösségi térként és ifjúsági szálláshelyként is működő épületét.

Völgyek között emelkedő domb tetején, egy középkori templom falaira 1797-ben, késő barokk stílusban, épült a szálkai Szent József-templom, ahol püspöki szentmisére érkeztek az alig hatszáz lelket számoló falucskában élő hívek december 3-án, szombaton.

Felföldi László püspök szentbeszédében az adventi várakozásról, a mindnyájunk életében folyamatosan jelen levő, a sötétséget, a félelmet és a káoszt megszüntető várakozásról beszélt.

Életkortól függetlenül mindig várunk valamire, és ez a várakozás viszi előbbre az életünket. Ha már nem várunk semmit az élettől, céltalanná válunk, és lelkünk mélyén összeomlunk – emelte ki a főcelebráns. – Az adventi várakozás arra is tanít minket, hogy kitűzött céljaink legyenek az életünkben, itt és most. A személyes életünknek ebben az állandó várakozásban és készületben kell telnie.

Az advent gazdagsága a várakozás mellett az újból és újból történő megújulást is jelenti – mondta Felföldi László püspök. – Nem rendkívüli, nem nagy dologokra kell gondolni – a mindennapi életünkben kell valami újra és szépre várni, valami újat és szépet álmodni.

Ha nem várunk semmire, nem vagyunk rendben, zavarodottá válik az életünk.

A megújuláshoz pedig sokszor változni kell, személyes és közösségi életünkben, egyházi közösségünkben egyaránt. Ha nem újulunk meg, akkor sokszor már nincs tovább. Meg kell változni, élővé kell tenni a körülöttünk lévő világot. Sokszor a megújítás hordozza magában az igazi megújulást, ahogy történt most az egykori plébániaépület esetében is – fejtette ki a pécsi megyéspüspök.

Az adventi várakozás és megújulás pedig elvezet minket a karácsony ünnepére, amely a család és a közösségek életét átjáró legnagyobb ünnepünk. A legfontosabbra mutat: az élő Istenre, aki a viszonyítási pont az életünkben.

Isten megmutatja számunkra, hogy ő a szeretet. Az ezt a megtapasztaló, túlcsorduló, isteni szeretetet befogadó szív tud csak a másik emberhez szeretettel fordulni, csak ez a szív tudja továbbadni és ajándékozni azt, amire a másiknak valóban szüksége van. Ha így ajándékozunk, akkor nekünk is több lesz, teljesebb lesz az életünk – hangsúlyozta szentbeszédében Felföldi László.

*

Szálka községet mindössze hatszázan lakják, a szekszárdi plébánia fíliájaként működő kicsiny egyházközség tagjai mégis gondot fordítottak az egykori plébániaépület megújítására.

A liturgia után a főpásztor megáldotta a templom kertjében található, a világháborúkban harcolt szálkai hősök tiszteletére állított emlékművet, majd a közösséggel együtt ünnepelve kérte a Jóisten áldását a hívek, valamint a megújult épületben működő közösségi csoportok életére.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria