Számos állami intézkedés hátrányos az egyházi oktatás és a rádiók számára

Hazai – 2012. június 1., péntek | 13:03

A katolikus rádiózást veszélyezteti az új szabályozás, valamint az állam nehezíti az egyházi felsőoktatási intézmények működését is az MKPK nyári ülésének sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) május 30. és 31. között megtartotta nyári rendes ülését. Ismét a konferencia napirendi pontjai között szerepeltek a köznevelés finanszírozásának, a kötelezően bevezetendő erkölcs- és hittanoktatásnak, valamint a szociális intézmények helyzetének kérdései. A testület megállapította, hogy továbbra is sok a nyitott kérdés ezeken a területeken.

A konferencia után tartott sajtótájékoztatón Erdő Péter, az MKPK elnöke kifejtette: a kormány döntése értelmében a felsőoktatási intézményeknek vissza kell fizetniük a korábban kapott támogatások egy részét. Az egyházi felsőoktatási intézményeket még egy további visszafizetési kötelezettség is terheli, ami különösen is nehéz helyzetet teremt és a jövőre nézve kérdéses az egyenlő finanszírozás elvének fenntartása is. A kialakult helyzettel kapcsolatban a konferencia levelet fogalmazott meg az illetékes állami szervek felé, mert a rendelkezés anyagilag lehetetlen helyzetbe hozza az intézményeket. 

A konferencia Mohos Gábor, az MKPK titkárának elmondása szerint megvitatta a katolikus rádiózás aktuális helyzetét és megállapította, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás rendkívül megnehezíti egy országos sugárzási hálózat létrehozását. A Szent István Rádió esetében például az eddigi sugárzási feltételek helyett sokkal költségesebb megoldás lehetséges csak. Ezért a püspökök az illetékesekhez fordulnak a helyzet megoldásának érdekében. Erdő Péter megjegyezte: azért került ez szóba a sajtótájékoztatón is, mert nem először próbálkoznak a helyzet rendezésével. Elhangzott az is: a probléma a Magyar Katolikus Rádiót is érinti.

Az MTI tudósítójának kérdésre az MKPK elnöke azt is elmondta: az egyházügyi államtitkárság átszervezése akár a problémás kérdések rendezése elhalasztásának ürügyeként is szolgálhat, így inkább a megszülető eredményekre koncentrálnak, azokban bíznak.

A bíborost idézve az MTI megjegyzi: az MKPK ülésén téma volt, hogy készül egy kormányrendelet „bizonyos, eddig is biztosított állami finanszírozások elosztásáról, annak alapjáról és módjáról, amely - tartunk tőle - rendkívül eltér attól, ami eddig megszokott volt. A finanszírozási kérdések között említette a kistelepülésen tevékenykedő papok és az egyházi közgyűjtemények támogatását, a hittanóra díját, az egyházi intézményekben dolgozók bérkompenzációját és az épületrekonstrukciós támogatást.

A konferencia komoly erőfeszítéseket tesz a külföldön, szórványban élő magyarság anyanyelvi lelkipásztori ellátása érdekében, így döntés született arról, hogy több közösséghez is küldenek papot Magyarországról. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón elhangzott: aggodalommal tapasztalják, hogy a többségében katolikus nyugati és határon túli magyarság körében sajátos módon finanszírozott áttérítési akció bontakozik ki. Újabban néhány iskolaátadás is hasonló jellegűnek tűnik.

Erdő Péter megjegyezte: bíboros elődje, Paskai László példáját követve vállalta el a most zajló, egyébként nem katolikus szervezésű Reménység Fesztivál (keresztény könnyűzenei fesztivál) fővédnökségét, a más keresztény felekezetekkel való párbeszéd jegyében. Megemlítette azt is: a jövő héten hazánkba érkezik Kiko Argüello, a Neokatekumenális Út nevű lelkiségi mozgalom alapítója.

A II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján, 2012. október 11-én kezdődik a Hit éve, amelynek célja, hogy az Egyház tanítására irányítsa a hívők és minden érdeklődő figyelmét. A 2013. november 24-ig, a Krisztus király ünnepéig tartó évre a magyar egyházmegyék is változatos programokkal készülnek: tanulmányi napokkal, média megjelenésekkel, valamint könyvek megjelentetésével kívánják hitünk tanítását jobban megismertetni. 

2013. július 23. és 28. között Rio de Janeiro-ban rendezik meg a következő Ifjúsági Világtalálkozót, amelyen egy ifjúsági küldöttség képviseli majd hazánkat. Döntés született arról, hogy a távolság és az ebből adódó igen magas részvételi díj miatt a brazíliai programokkal párhuzamosan Pécsre várják a magyar fiatalokat, akik – csakúgy mint 2008-ban az egri Magyar Sydney rendezvényen – közösségben tudnak bekapcsolódni a világ másik felén zajló találkozóba.

A konferencia részvétét fejezte ki az olaszországi földrengés károsultjainak, valamint felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten segítséget nyújt a rászorulóknak. Június hagyományosan a papszentelések időszaka. A Püspöki Konferencia kéri a híveket, hogy imádkozzanak értük és újabb papi hivatásokért. 

A testület nyilatkozatot fogalmazott meg az előző hetekben az abortusztabletta magyarországi engedélyezésével összefüggésben megjelent véleményekkel kapcsolatban.

Magyar Kurír