Szándékos gyújtogatás okozta a tüzet, amelyben leégett a grenoble-i templom

Kitekintő – 2019. október 14., hétfő | 18:07

Idén január 16-ról 17-re virradó éjszaka leégett a francia Alpok lábánál fekvő Grenoble városának Szent Jakab-temploma. Az alaposabb vizsgálat azt bizonyította, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Az eset után a hivatalos közlemény rövidzárlat okozta tűzről beszélt. Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy szándékos gyújtogatás történt – adta hírül október 10-i közleményében Guy de Kerimel, a grenoble-vienne-i egyházmegye püspöke.

Január közepén éjjel borult lángba a grenoble-i Szent Jakab-templom, és pár óra alatt az egész épület leégett. Csak a harangtorony és egy kereszt maradt meg a pusztító tűz után.

A templom a környék kedvelt temploma volt, ahová sokan jártak misére és imádkozni. A tűzeset utáni rendőrségi jelentés még rövidzárlat okozta balesetről szólt, de az azt követő alaposabb vizsgálat megállapította, hogy szándékos gyújtogatás történt.

„A hír még nagyobb szomorúsággal tölt el bennünket – írja a püspök nyilatkozatában. – Lesújtóan hat az Isère környéki katolikus hívekre. Ez a bűntett támadás a lelkiismereti szabadság, a vallásszabadság és a békés együttélés ellen. A plébánia híveit a támogatásomról és imádságomról biztosítom. Ahogy azt már korábban ígértem, a templomot újból felépítjük… A barbár támadás része annak a gyújtogatássorozatnak, mely Grenoble térségében több egyházi intézményt sújtott. Kísértés lenne most engedni a félelemnek. Ellenkezőleg, ezek az események arra indítanak, hogy építsünk fel egy olyan társadalmat, amely tiszteletben tartja a szabadságot és szívén viselő a közjót” – fogalmaz a grenoble-i püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Diocèse de Grenoble-Vienne; La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria