Száz éve történt a debreceni bombamerénylet

Hazai – 2014. február 24., hétfő | 10:44

1914. február 23-án délelőtt 10 óra után néhány perccel hatalmas robbanás rázta meg a Hajdúdorogi Egyházmegye ideiglenes debreceni központjának épületét.

A pusztítást egy postai küldeménynek álcázott pokolgép okozta, amelynek feladói Miklósy István hajdúdorogi püspök életére törtek. A merényletnek Miklósy püspök három közvetlen munkatársa, Jaczkovics Mihály helynök, Slepkovszky János titkár és Csatth Sándor ügyvéd esett áldozatul. A püspöki hivatal munkatársai közül többen súlyos sérüléseket szenvedtek.

A debreceni bombamerénylet a magyar görögkatolikus közösség legnagyobb tragédiája. A gyilkos indulat, az értelmetlen pusztítás és az ellentétek szításának szándéka, mely a merénylet hátterében állt, ma is borzongással és szomorúsággal tölti el a szíveket. Magyar nyelvünk pokolgépnek nevezi a pusztító, gyilkos szerkezeteket, szemléletesen érzékeltetve, valójában kitől érkezik a megosztás, a pusztítás, a gyilkolás szándéka mindazok szívébe, akik ilyen eszközöket készítenek vagy készíttetnek.

A debreceni bombamerénylet századik évfordulóján szeretettel és imádságban emlékeztek meg az áldozatokról; a görögkatolikus templomokban a vasárnapi szent liturgiákon könyörögtek az elhunytakért, pannachidát végeztek, megszólaltatták a harangokat.

Az eltelt száz év időben elválaszt, az emlékezés és az imádság szeretetköteléke viszont összeköt minket: egyházunkban a merénylet áldozatainak emléke örök – olvasható a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján.

Magyar Kurír