Százéves a lungrói görögkatolikus egyházmegye

Kitekintő – 2019. február 17., vasárnap | 14:02

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Legtöbbünk emlékezetében még tisztán él a hajdúdorogi egyházmegye alapításának századik évfordulóját ünneplő jubileumi év eseménysorozata. Hasonló jeles centenárium kezdődött a dél-itáliai Calabriában február 13-án, pontosan száz évvel azután, hogy 1919. február 13-án XV. Benedek pápa Catholici fideles kezdetű apostoli bullájával megalapította az italo-albán hívek számára a lungrói egyházmegyét. 

A centenáriumi évet megnyitó Szent Liturgiára Lungróban, a Myrai Szent Miklós-székesegyházban került sor nagyszámú hívő részvételével. Donato Oliverio, a lungrói eparchia főpásztora köszöntőjében hálát adott a Mennyei Atyának mindazért a sok kegyelemért, mely az elmúlt évszázadban megadatott az egyházmegyének. A közösség egyik fő célkitűzése az ökumenizmus elősegítése. Hangsúlyozta, hogy ahogyan eddig, úgy a jövőben is hídként szeretnének részt venni a katolikus–ortodox párbeszédben.

A február 13-i ünnepen részt vett Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa; Ernest Simoni bíboros, az albán kommunista egyházüldözés túlélője, akit Ferenc pápa 2016-ban, 88 évesen nevezett ki bíborossá, felmentést adva neki előrehaladott kora miatt a püspöki rend felvétele alól; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Manuel Nin püspök, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája; a környék püspökei, szerzetesei, papjai, valamint a hívek.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a máriapócsi kegykép másolatát ajándékozta a centenáriumát ünneplő eparchia püspökének, Donato Oliveriónak.

Az eseményen több közéleti szereplő mellett részt vett Albánia elnöke, Ilir Meta is. Beszédében az államfő hangsúlyozta az Olaszországban élő, albán gyökerekkel rendelkező közösség hagyományőrző és identitásformáló szerepét, melyet az óhazával összeköt a közös hit, a nyelv és a kultúra, valamint nemzeti hősük, Szkander bég tisztelete.

Az italo-albán sajátjogú egyház egyike a 23 keleti katolikus egyháznak (lévén, hogy még nem emelték metropóliai rangra, jelenleg az „egyéb sajátjogú egyházak” közé tartozik). Ma két eparchia (a lungrói és a később, 1937-ben létrehozott pianai), valamint a grottaferratai apátság tartozik hozzá. Híveinek létszáma körülbelül 80 ezer fő, többségük Szicíliában és Dél-Olaszországban él. Szertartásaikat bizánci rítus szerint végzik, görög nyelven.

A centenáriumi év kiemelkedő eseményei között szerepel a május 24-i görögkatolikus Szent Liturgia a római Szent Péter-bazilikában, majd a másnapi találkozás Ferenc pápával.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Szaplonczay Máté

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria