Százötven éves a tiszafüredi Szent Imre-iskola

Hazai – 2019. október 13., vasárnap | 15:18

Idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét október 10-én a település templomában.

Prédikációjában a főpásztor arra biztatta a fiatalokat, legyenek istenfélő, jóra törekvő, tisztességes emberek. Elmondta, az Európai Unió történetének hajnalán fogalmazták meg azt, hogy Európában a nem hívő ember is keresztény – ugyanis a minket körülvevő keresztény kultúra tanít meg mindenkit a nők tiszteletére, az egyenjogúságára, az emberi tisztességre.

A katolikus iskolákban – így a tiszafüredi iskolában is – és egész környezetünkben olyan jövőt kell építeni, amelyben a tisztességnek, becsületnek, munkának értéke van – hangsúlyozta Ternyák Csaba érsek.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények közül a tiszafüredi az egyik legnagyobb múlttal rendelkező iskola.

Az épülete nagytermében elhelyezett időszalag bemutatja a Bartakovics Béla érsek által 1869-ben római katolikus elemi népiskolaként alapított intézmény vázlatos történetét.

Urbánné Tóth Rita igazgató elmondta, hogy 2011-ben került az Egri Főegyházmegye fenntartásába az iskola. A képességfejlesztés mellett a pedagógusok célja, hogy személyes tanúságtételükkel, valamint a hittanórák által is Isten szeretetét közvetítsék a diákok felé. Vallják, nemcsak felkészíteni kell a gyerekeket az életre, hanem iskolás éveik alatt is hagyni kell élni, kiteljesedni őket.

Az ünnepség végén Ternyák Csaba érsek megáldotta az iskola bejáratánál elhelyezett jubileumi emléktáblát.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Egri Főegyházmegye; Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria