Szeder Fábián bencés tudósnak állítottak szobrot a felvidéki Csábon

2018. szeptember 19., szerda | 15:53

Ötnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a felvidéki Csáb község temploma felszentelésének 250. évfordulóját, melynek zárónapján, szeptember 16-án felavatták a falu neves szülötte, Szeder Fábián bencés szerzetes, néprajzkutató (1784–1859) köztéri szobrát.

A kettős ünnep nemcsak a csábiak számára volt jelentős esemény, hanem az Ipoly menti palócoknak is.

Az ünnepi szentmisét Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát mutatta be. Prédikációjában a helyi közösséget méltatta, és biztatta, hogy továbbra is maradjon meg ilyen erős hitben a mai világban.


A szentmise után az ünneplők átvonultak a község új parkjába, ahol a napokban állították fel a falu neves szülöttje, Szeder Fábián bencés néprajzkutató első köztéri szobrát.

A mellszobor a községből származó két, jelenleg külföldi szolgálatban álló lelkipásztor – Balga Zoltán prágai magyar lelkész és Miskei László kanadai magyar lelkész – támogatásával valósult meg. Felismerve a jubileumi templombúcsú jelentőségét, melynek megünnepléséhez a nagy távolság ellenére ők is hozzá akartak járulni: javaslatukra és adományaikból készült el a műalkotás, mely Oláh Szilveszter szobrászművész munkája.

A község polgármestere, Tóth Henrik az avatóünnepségen elmondta: a szobornak köszönhetően a község által kivitelezett közpark nemcsak fizikai, de szellemi felüdülést is nyújt majd az itt megpihenőknek. „A helyi alapiskola épületének tőszomszédságában méltó, jogos helyet kapott Szeder Fábián bencés pap, tanár, a palóc nép első tudományos kutatója.”

Ezt követően Várszegi Asztrik megáldotta a műalkotást.

* * *

Szeder Fábián 1784-ben született a Hont vármegyei Csáb községben; a falu templomában keresztelték meg. Iskoláztatására szülei mindig nagy figyelmet szenteltek. Tanulmányait Csábon kezdte meg, ahol magába szívta a palóc kultúrát és nyelvjárást; majd a bencések komáromi és esztergomi gimnáziumban tanult. Húszéves korában belépett a bencés rendbe, majd négyéves teológiai tanulmányainak végeztével pappá szentelték.

A tudós szerzetes huszonnégy évig a rend iskoláiban volt tanár és iskolaigazgató; irodalmi lapokat is szerkesztett. Ennek köszönhetően intenzív levelezést folytatott a korabeli művészeti és tudományos élet nagyjaival, köztük Kazinczy Ferenccel.

Szeder Fábián tekinthető az első magyar néprajzkutatónak: a kor nívós fórumain publikálta A’ palóczokról című értekezését. Művében népe, a palócok Csábon megismert kultúráját, eredetét, nyelvezetét; életüket, kincseiket ismertette. Pannonhalmi tanári tevékenysége alatt a rend könyvtárosa és levéltárosa volt. Tizennyolc éven át igazgatta a bencés rend komáromfüssi birtokait – itt halt meg 1859-ben. A község temetőjében nyugszik.

Szöveg és fotó: Balga Zoltán, Murányi Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle