Székely János püspök fogvatartottakat látott vendégül Esztergomban

Hazai – 2016. április 22., péntek | 13:28

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet tizenegy fogvatartottját, akik reintegrációs jutalomkiránduláson vettek részt börtönlelkészeikkel, április 20-án, szerdán fogadta Székely János segédpüspök Esztergomban.

Régi nagy gondja a büntetés-végrehajtásnak, hogy miként lehet képes az újrakezdésben segíteni a fogvatartottakat. Szerdán ebből a szempontból példaértékű program valósulhatott meg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye együttműködése révén.

A budapesti büntetés-végrehajtási intézetből tizenegy fogvatartott látogatta meg Székely János segédpüspököt Esztergomban. Reintegrációs jutalomkiránduláson vettek részt az evangélikus Vári Krisztina és Erdélyi Csaba lelkészekkel, valamint a katolikus börtönlelkészi feladatokat ellátó Tóth Lászlóval. A vármúzeumot, majd a bazilikát és környékét – a kutat és Melocco Miklós Vajk megkeresztelését ábrázoló hatalmas alkotását, valamint a párkányi panorámát – tekintették meg a püspök alapos, érdekfeszítő, a történelem és az egyháztörténet eseményeit emberközelbe hozó idegenvezetésével. Egy fél napra ugyanolyanok lehettek, mint bármelyik turistacsoport, amely a magyar történelemmel ismerkedik. De az esemény kulturális tartalmánál talán még hangsúlyosabb volt a spirituális.

A csoport tagjai reggel még nem tudták, hová indulnak; nagyon meglepődtek és megtisztelve érezték magukat, amikor kiderült, hogy Székely János püspök a vendéglátójuk. Ő pedig a Bakócz-kápolna történetének ismertetése után – amelyet egy ideig török mecsetként használtak, és a korábbi, lerombolt bazilika egyetlen megmaradt része volt – életünk összeomlásairól és újrakezdéseiről, „feltámadásairól” beszélt nekik. Ahogyan Isten egy kis maradékot megőrzött a bazilikából, amely az újrakezdés kiindulópontja lehetett, ugyanúgy bennünk is mindig tovább élteti az új élet reményét. Az emberek elhagyhatnak, az Isten azonban hűséges marad hozzánk, és újjáépíti, ami összeomlott az életünkben – hangsúlyozta. Ezután pedig arra kérte a jelenlevőket, hogy imádkozzák vele el a Miatyánkot, és énekeljék el a régi magyar himnuszt, a Boldogasszony Anyánkat. A program következő pontja a közös ebéd volt a Szent Adalbert Központban, majd a Keresztény Múzeumba sétált át a csoport.

Mi tette elkötelezetté a börtönpasztoráció ügyében? – kérdeztük a püspököt. A Cursillo közösségi mozgalom révén kapcsolódott be ebbe a tevékenységbe, amely az országos parancsnokság támogatásával a börtönökben is jelen lehet, és az eddigi tapasztalatok alapján hatékony eszköze az újrakezdésnek – válaszolta. A börtön csak akkor töltheti be deklarált feladatát, a fogvatartottak visszailleszkedésének elősegítését, ha hozzájárul, hogy a büntetését letöltő fogvatartott körül védőháló alakuljon ki, így amikor szabadul, legyen kihez fordulnia. Legyenek olyan közösségek, amelyek testvérként fogadják a mindennapok világába visszatérőt, segítik az újrakezdését, munkahelykeresését, és esetleges lakhatási gondjaiban is mellette állnak – tette hozzá.

Az esztergomi jutalomkirándulás végül fagylaltozással fejeződött be egy cukrászda teraszán.

Fotó: Kissimon István

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria