Székesfehérvár önkormányzata is támogatja az üldözött közel-keleti keresztényeket

Hazai – 2017. augusztus 18., péntek | 13:40

Székesfehérvár önkormányzata is csatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kezdeményezéséhez, melynek célja az üldözött közel-keleti keresztények megsegítése. A támogatásról augusztus 18-án döntött a város közgyűlése.

Székesfehérvár közgyűlése mai ülésén – kifejezve szolidaritását a szülőföldjükről elüldözöttekkel, elősegítve hazatérésüket korábbi lakóhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, mindennapi életfeltételeik megteremtését, továbbá előmozdítva a Közel-Keleten élők helyben maradását, az ott élő keresztények identitásának megőrzését – döntött arról, hogy csatlakozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az üldözött közel-keleti keresztényeket támogató kezdeményezéséhez, és az elindult adakozáshoz ötmillió forinttal járul hozzá.

Mint ismeretes, az utóbbi évek egyik legnagyobb és legtöbb szenvedést okozó konfliktusa a Közel-Keleten zajlott, melynek során az iszlám radikalizmust képviselő terrorszervezet jelentős területeket foglalt el embertelen módon bánva az ott élőkkel, megvalósítva egyúttal a legnagyobb 21. századi keresztényüldözést. Az elmúlt hónapokban érkezett hírek alapján rendeződni látszik több, korábban az Iszlám Állam fennhatósága alá került terület helyzete, így lehetőség nyílik az újjáépítés megkezdésére, az onnan elmenekültek visszatérésére. Ennek támogatására azonban jelentős összefogásra van szükség.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy csatlakozzon ehhez az összefogáshoz, kifejezve ezáltal a valódi szolidaritást a szülőföldjükről elüldözöttekkel. A város támogatásával hozzá tud járulni a Közel-Keleten élők helyben maradásának elősegítéséhez, az ott kisebbségként élő keresztények identitásának megőrzéséhez. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára ezért Székesfehérvár közgyűlése ötmillió forinttal járul hozzá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kezdeményezéséhez, és nyújt segítséget azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi életük feltételeinek megteremtését.

Forrás és fotó: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Magyar Kurír