Székesfehérvári Egyházmegye – Rendelkezések a járványügyi korlátozások részleges feloldásáról

Hazai – 2020. május 15., péntek | 9:09

A Székesfehérvári Egyházmegye rendelkezését adjuk közre.

A Kormány megkezdte a járványügyi rendelkezések országos enyhítését. Ez lehetőséget ad a Székesfehérvári Egyházmegyében arra, hogy május 18. napjától engedélyt adjak a hétköznapi (hétfőtől szombat délig) szentmisék hívek részvételével való templomi bemutatására. A vasárnapi szentmisék bemutatásával kapcsolatban (a járványügyi helyzetet figyelembe véve) május 22-én (pénteken) hozom meg rendelkezésemet.

Kérem a Plébános Atyáktól, hogy az aktuális járványügyi szabályokat pontosan tartsák és tartassák be!

Indoklás:
– A hétköznapi szentmisék nem jelentik olyan hívőlétszámú közösségek templomi egybegyűlését, ami veszélyeztetné a jelenlévők egészségét.
– Az istentiszteletek hétköznapi elkezdése biztosítani tudja a hívek fokozatos lelki visszatérését a templomokba és a hívőközösségekbe. Lehetőséget ad arra, hogy megtanuljuk a szeretetteljes keresztény viselkedést a templomi istentiszteleteken a járványügyi helyzetben is.
– Az elkövetkező héten a hétköznapi szentmisékhez kapcsolódó gyóntatás lehetőséget ad a híveknek szentgyónásuk elvégzésére és a méltó szentáldozásra. Kérem Paptestvéreimet, hogy a gyónási lehetőségeket az interneten keresztül hirdessék meg a plébánia hívei számára.
– A hétköznapi szentmisék és a hozzájuk kapcsolódó közös imádságok (szentségimádás, loretói litánia, rózsafüzér) lehetőséget adnak a közösség összegyűjtésére és felkészítésére a vasárnapi szentmisék méltó, ünnepélyes bemutatására.

Kérem a Plébános Atyákat, hogy felelősséget érezve a rájuk bízottakért gondosan hirdessék és szervezzék meg a következő hét hétköznapi szentmiséit (gyóntatás, közös imák) a fenti célok figyelembe vételével!

2020. május 15.

Spányi Antal
székesfehérvári püspök

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria