Szent Annát, a főegyházmegye védőszentjét ünnepelték Veszprémben

Hazai – 2019. július 27., szombat | 17:37

A Veszprémi Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, július 26-án, pénteken a veszprémi Szent Mihály-bazilika idén is megtelt nagyszülőkkel.

Szent Anna a nagyszülők védőszentje is, és immár hagyomány, hogy Márfi Gyula érsek Szent Anna ereklyéjének jelenlétében mutatja be a szentmisét, és körmenetben áldja meg vele a jelenlevőket. Az ünnepi szentmisét a főpásztor Nagy Károly apát, kanonok plébánossal, Ebele Ferenc nyugalmazott plébánossal és Tóth Rolanddal mutatta be.

Szentbeszédében a hamarosan nyugalomba vonuló érsek arról beszélt, hogy az Egyház, valamint ő maga is megbecsüli és tiszteli a nőket, az anyaságot. Hangsúlyozta, hogy napjainkban is olyan nőkre van szükség, akik vállalják az anyai és a nagyszülői szerepet.

Az érsek megemlékezett arról, hogy július hónap az asszony szentek hava, hiszen több tiszteletre méltó nőt is ünneplünk. Utalt rá, hogy II. János Pál pápa három nőt nyilvánított Európa társvédőszentjeivé 1999. október 1-jén:  Sienai Szent Katalint, Svéd Szent Brigittát és Edith Steint.

Szent Annáról Márfi Gyula elmondta, a hagyomány szerint idős korában vállalta a gyermeket, sok-sok imádság és böjt gyümölcseként. „Kérjük főegyházmegyénk védőszentjének, Szent Annának a közbenjárását, hogy meg tudjunk maradni normális, istenhívő, Krisztust imádó embernek” – mondta a főpásztor.

A szentbeszéd végén Márfi Gyula érsek az egyházmegye híveivel együtt kérte Szent Anna mennyei közbenjárását, hogy az új főpásztor, Udvardy György érsek irányítása alatt is őrizze meg az egyházmegyét békében, fejlődésben, hitben és szeretetben.

A főpásztor a szentmise végén Szent Anna ereklyéjével körmenetben áldotta meg a jelenlevőket. 

Ezt követően a jelenlevők a Fülöp-szigeteken szolgáló Lányi Béla verbita szerzetes előadását hallgathatták meg az ottani elhagyott fiatalok otthonáról. A szentmise adományait is az otthon javára ajánlották fel.

Végezetül este a ferences templomban ünnepi koncert zárta a főegyházmegye védőszentjére emlékezést.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria