Szent Borbála búcsúját ünnepelték Petrozsényben

Külhoni – 2019. december 7., szombat | 13:59

A Zsil-völgyi bányászok a „Szerencse fel!” köszöntés és jókívánság mellett Szent Borbála (Barbara) segítségét is kérik. Nem véletlen, hogy a petrozsényi római katolikus templom is az ő védelme alatt áll. December 4-én szentmisével és szoboravatással ünnepelték Szent Borbála búcsúját.

December 4-én két búcsúi szentmisét is tartottak a petrozsényi Szent Borbála-templomban. Délben Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa misézett; szentbeszédet mondott a helyi születésű, Kolozsváron szolgálatot teljesítő Veres Stelian. Este Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatott be szentmisét; a szertartáson Bátor Botond hargitafürdői pálos házfőnök prédikált.

Veres Stelian korunk néhány jelentős kihívásáról beszélt homíliájában: arról, hogy a ma embere is elsősorban és kizárólag magát, a bőrét szeretné menteni.

A mai embert szinte belepréseli a közvélekedés abba a csapdába, hogy a saját életét élje, a saját útját járja, és a saját karrierjével, lelki fejlődésével törődjön. Olykor annyira belemerül az élete megmentésébe, hogy elfelejti a maga teljességében megélni azt. Holott Jézus arra hív, hogy úgy éljünk teljes életet, hogy másokért elveszítjük az, vagy akár elengedünk kapcsolatokat, olyanokat, amelyek ugyan nem bűnösek, de megfojtanak és megfosztanak a teljesebb élet lehetőségétől – emelte ki a szónok.

Bátor Botond homíliája Isten szeretetére irányította a figyelmet, és arra, hogy Isten képes „kiszeretni” a jót mindannyiunkból, és ugyanezt tehetjük mi is embertársainkkal, ha a jót látjuk, ha a jót feltételezzük bennük.

A búcsú fénypontja egy köztéri Szent Borbála-szobor leleplezése és megáldása volt, amelyet a római katolikus plébánia és a helyi hatóságok együttműködésének köszönhetően egy forgalmas köztéren állítottak fel.

Kolozsi Tibor szobrász egy életerős és hitéért minden küzdelemre, áldozatra kész fiatal nőt álmodott meg, és a szentre jellemző attribútumokkal ábrázolta: egyik kezében a torony, másikban a kard – toronyba zárva nevelte apja, hogy megóvja a külvilág hatásaitól, karddal fejezte le, mert a kereszténység felvételétől nem tudta megóvni. 

A szoborállítást a magyar kormány 6,5 millió forinttal támogatta, a talapzatot és a szobor környezetének kialakítását Petrozsény önkormányzata állta. Az ünnepségen jelen volt Soltész Miklós, a magyarországi Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Tiberiu Iacob-Ridzi, Petrozsény polgármestere.

Szász János, Petrozsény plébánosa elmondta, a szoborállítás rengeteg háttérmunkát igényelt, főként a város vegyes nemzetiségi összetételű közösségének összehangolását. Szent Borbála szobra ugyanakkor az eltűnőben lévő, de a völgyet meghatározó bányászat 150 éves történetét is őrizni kívánja. És hogy nem csak a múltról szól mindez, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Szent Borbála-szobor avatásán túl egy felújított óvodát és egy új játszóteret is átadtak e napon Petrozsényben. A legszebb e történetben, hogy a kis létszámú magyarságot a városvezetés tiszteletben tartja, elfogadja, törekvéseit támogatja. 

Soltész Miklós államtitkár beszédében elmondta, hogy a Szent Borbála-templomot, plébániát és közösségi házat az elmúlt években összesen 21 millió forinttal támogatta a magyar kormány abból a megfontolásból, hogy a kis létszámú magyarságot elsősorban a templom tartja össze; a szoborállítás pedig erősíti a kereszténységet és az összetartást.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Bodó Márta, Geréd István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria