Szent Borbála tiszteletére avattak kápolnát a római tűzoltók

Kitekintő – 2018. december 11., kedd | 16:35

A római katasztrófavédelmi főigazgatóság épületében Roberto Dotta, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika apátja szentelte fel a kápolnát Szent Borbála tiszteletére december 4-én.

Az „Őrzők a művészetben” kezdeményezés az ’50-es években indult, s azóta tűzoltók nemzedékei csatlakoztak hozzá. Szobrászok, asztalosok, építészek és festőművészek működtek együtt különböző művészeti projektekben.

Ez alkalommal Marco Tarascio „street artist”, művésznevén Moby Dick fogott össze kollégáival, hogy parancsnokuk vezetésével kifessék a Szent Borbála-kápolna központi falát. A kápolna a római katasztrófavédelmi központban található, ahol a történelem találkozik a jelennel egy modern építészeti projekt keretében.


Roberto Dotta apát a felszentelés során emlékeztetett az 1997-es tűzvészre a torinói Keresztelő Szent János-székesegyház kápolnájában, amikor a tűzoltók bátorságának és felkészültségének köszönhetően sikerült az utolsó pillanatban kimenteni a Jézus testének képmását őrző torinói leplet. A kápolnát huszonegy év után idén szeptemberben nyitották meg újra, jelentős felújítások után.

Borbála a jó halál, a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők, a várak, erődök védőszentje, akit pálmaággal, toronnyal, kehellyel, könyvvel szoktak megörökíteni. A középkori városok puskaporos tornyát gyakran nevezték el Szent Borbáláról, hogy a szent segítsen megóvni a veszélyes anyagot a felrobbanástól.

A 7. századtól tisztelete egyre jobban elterjedt. Ünnepét, a legendája történeti alapját övező kérdőjelek miatt, 1969-ben kivették a hivatalos katolikus naptárból, ám kultusza nem szűnt meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, Corpo Vigili del Fuoco

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria