Szent Erzsébetre emlékeztek az egyeki óvodában

Kishírek – 2020. november 23., hétfő | 15:12

Az egyeki Szent János Katolikus Óvodában Szent Erzsébet ünnepére készülődtek az elmúlt héten. A csoportok Szent Erzsébet rózsáját, kenyerét, rózsafánkot sütöttek egymásnak, így emlékeztek a magyar hercegnő önzetlen szeretetére. Tóth Istvánné beszámolóját szerkesztve olvashatják.

Árpád-házi Szent Erzsébet a Katolikus Egyház egyik legnagyobb női szentje; élete példaértékű. Mindössze huszonnégy esztendőt élt, ám e rövidke idő alatt olyan értéket teremtett, amelyre ma is szívesen tekintünk vissza. Szent Erzsébet segítette, támogatta a szegényeket, bőkezűen, önzetlenül adakozott abban a korban, amikor ez nem igazán volt jellemző. Ám éppen bátorságával, tántoríthatatlan keresztény hitével és elhivatottságával írta be magát a történelembe.

A legenda úgy tartja, hogy a szegényeknek a kötényében vitt alamizsna rózsává változott, mikor atyja kérdőre vonta a királylányt. A „rózsacsoda” történetét sokszor eljátszottuk a gyerekekkel, a játék valósággá vált: az óvoda konyhájából mennyei illatok szálltak a gyerekek szorgos munkája nyomán. A Hétszínvirág csoportosok Erzsébet rózsaját sütötték meg, majd a szomszédos csoportba egy kis kóstolót vittek, akik örömmel fogadták a finom süteményeket. Ez az esemény jó lehetőség volt arra, hogy megszerettessük a gyerekekkel az ajándékozás örömét. A Pillangó csoportosok Szent Erzsébet kenyérét készítették el: hazavihették a kis kenyeret, és a családjukban közösen fogyaszthatták el. A Mókus csoportban a gyerekek nagy örömmel készítették el a rózsafánkot.

A csoportokban a témahét keretében elkészítettük Szent Erzsébet kötényét, rózsáját, de sokféle színező, kastély, vár és hercegnő is született a kis kezek szorgoskodásából.

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria